ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Στουρνάρας «προσγειώνει» την αισιοδοξία – Πρόωρο να βγει η Ελλάδα στις αγορές

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να προηγηθούν εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και να ακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, «συστήνει» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Wall Street Journal.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη πως είναι πρόωρο να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Πιστεύω ότι για παράδειγμα θα ήταν ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρούσε με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να εξετάσει η ΕΚΤ την υπαγωγή της στην ποσοτική χαλάρωση ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι πιο ενεργητική όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων, στην ανεξαρτησία των θεσμών και στη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης. «Όλα αυτά θα βοηθούσαν. Οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν τα υπόλοιπα, παρέχοντας κυρίως περισσότερη σαφήνεια στην ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική στο Eurogroup για την έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ανέφερε πως χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια νέα διάσωση. «Αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές με εύλογα επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσωση», σημείωσε σχετικά.

Για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν Core Tier 1 κοντά στο 17%, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έχουν επίσης υψηλές προβλέψεις. «Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να πιάσουν τους στόχους στα κόκκινα δάνεια. Αν τους πετύχουν ο δείκτης Core Tier 1 θα αυξηθεί 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα πετύχουν τους στόχους», ανέφερε και εξήρε τον τρόπο που μείωσε το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων η Τράπεζα Αττικής.

Για την αναφορά της ΤτE σε κίνδυνο νέου μνημονίου είπε πως αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές με λογικό επιτόκιο, εξαιτίας αυτού, τότε μια νέα διάσωση θα είναι αναπόφευκτη. «Κανείς όμως δεν το εύχεται αυτό: ούτε η Ελλάδα, ούτε οι πιστωτές της», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης