ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα σε έξι μήνες έχουν κατεβάσει ρολά 14.198 επιχειρήσεις

Μέσα σε έξι μήνες έχουν κατεβάσει ρολά 14.198 επιχειρήσεις
EUROKINISSI

Από την αρχή του χρόνου σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου έχουν κατεβάσει ρολά περί τις 14.198 επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εκείνων των εταιρειών που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους το ίδιο διάστημα είναι μεγαλύτερος, ήτοι 16.479 επιχειρήσεις, το πλήγμα είναι μεγάλο εξαιτίας των ποιοτικών διάφορων που έχει η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων σε σχέση με αυτές που κατεβάζουν ρολά.

Οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως μικρού μεγέθους, ΙΚΕ (Ιδωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) ή ατομικές, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τεχνολογικού περιεχομένου των επιχειρήσεων και την εξειδίκευση σε κλάδους εντάσεως εργασίας, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να ενισχύεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τον κλάδο του τουρισμού. Μάλιστα αν δει κανείς σωρευτικά τα λουκέτα στην αγορά από το 2012 έως και σήμερα, το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 3 Ιουλίου του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Συγκεκριμένα, έβαλαν λουκέτο 273.007 επιχειρήσεις και άνοιξαν 215.947.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη σε διάστημα οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των λουκέτων σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), έφτασαν τις 14.180, ενώ έκαναν έναρξη μόλις 5.527 νέες.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών, η υπερχρέωση δημιούργησαν να θανατηφόρο κοκτέιλ για την ελληνική επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας κυρίως σε παραγωγικές επιχειρήσεις.