Το «μαξιλάρι» που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να βγει στις αγορές
«Όταν η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης το 2014 είχε διαθέσιμο ένα αποθεματικό 15 δισ. ευρώ και οι αγορές το γνώριζαν αυτό. Έτσι τη δάνεισαν με χαμηλά επιτόκια και η χώρα πέτυχε μια καθαρή έξοδο από τον EFSF, χωρίς να λάβει προληπτική γραμμή δανειοδότησης. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα». Αυτό ανέφερε στο CNN Greece στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το οποίο ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος του «μαξιλαριού ασφαλείας» που θα σχηματίσει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους 13 μήνες για να εξέλθει χωρίς προβλήματα στις αγορές.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 31,7 δισ. ευρώ από τον ESM από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ και μετά την επικείμενη δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα έχει λάβει 40,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τεχνικό Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς τους επόμενους 13 μήνες - με την προϋπόθεση πως οι αξιολογήσεις θα τρέξουν ομαλά - η χώρα θα λάβει συνολικά 18,4 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις, οι τρεις από 5 δισ. ευρώ (Οκτώβριο 2017, Ιανουάριο 2018, Απρίλιο 2018) και η τέταρτη και τελευταία (Ιούλιο 2018) ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Από τα 18,4 δισ. ευρώ τα 2,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα απομείνουν 15,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για το σχηματισμό του αποθεματικού που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Να σημειωθεί πως έως το τέλος του 2018 η κυβέρνηση θα έχει συγκεντρώσει 10,8 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα ύψους 4,22 δισ. ευρώ από τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του 2017 και του 2018. Δηλαδή θα έχει ένα ξεχωριστό μαξιλάρι ασφαλείας για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια των επόμενων 30 κρίσιμων μηνών.
Αν προσθέσει κανείς τα δύο αυτά αποθεματικά, το μαξιλάρι του ESM και το «ελληνικό», το συνολικό «οπλοστάσιο» που θα διαθέτει η Ελλάδα στην πορεία για την επάνοδο στις αγορές θα ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ!