ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος - Ρέγκλινγκ: Έτσι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Στο αποθεματικό που θα σχηματίσει η Ελλάδα με μέρος των δόσεων που θα λάβει από τον ESM επενδύει η κυβέρνηση για την ομαλή έξοδο στις αγορές, όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας.

«Με ή χωρίς πρόσβαση της Ελλάδος στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η χώρα θα εξέλθει στις αγορές», ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει εν πολλοίς και συμβολικό χαρακτήρα.

Ο ίδιος εστίασε στην απόφαση του Eurogroup που αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα πως θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ασφαλείας που θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς στην περίπτωση της Πορτογαλίας αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό και διευκολυντικό.

Πάντως ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει το χρόνο επιστροφής στις αγορές και είπε πως αυτό θα το αποφασίσει ο ΟΔΔΗΧ.

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είπε πως ο στόχος του 3,5% δεν επελέγη από την κυβέρνηση, αλλά από τους δανειστές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράξενη» την πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδος λέγοντας πως το Ταμείο εμπλέκεται τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει εμπλακεί στο σχεδιασμό πολιτικών που στόχευαν στο να παράγουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο υπουργός σημείωσε πως η τόνωση της ανάπτυξης απαιτεί μείωση της φορολογίας και μόχλευση των κοινοτικών κονδυλίων και ειδικά της στήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε από την πλευρά του πως την επόμενη εβδομάδα ο ESM θα ξεκινήσει να πληρώνει μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup.

Ο ίδιος αναγνώρισε τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδος και σημείωσε πως εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα τότε θα καταστεί το επόμενο success story του ESM.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο πισωγύρισμα του 2015 που κόστισε χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία, ωστόσο είπε πως αυτές οι στιγμές έχουν παρέλθει και πως πλέον η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Εάν συνεχιστεί η εργασία, αναμένω πλήρως ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος εφέτος ή το επόμενο έτος», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως δεν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και υποστήριξε πως η ανάπτυξη της Ελλάδος θα ξεπεράσει το μέσο όρο της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Πάντως αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα είναι βατό και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% επιτυγχάνονται από πολλές χώρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αστοχίες των προγραμμάτων ο Ρέγκλινγκ είπε πως οι θεσμοί κάνουν τις αυτοαξιολογήσεις τους. «Λάθη συμβαίνουν όταν λαμβάνονται αποφάσεις υπό την πίεση χρόνου», είπε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης