Εβδομάδα εξελίξεων για πλεονάσματα και προαπαιτούμενα
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι θεσμοί, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής επικαιρότητας την τρέχουσα εβδομάδα.
Αυτό διότι θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσουν στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου 2017, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ θα μιλήσει στο συνέδριο μέσω τηλεσύνδεσης από την Ουάσιγκτον.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's η προσοχή εστιάζεται στις κινήσεις προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, κάτι που ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τοποθετήσει ακόμη και εντός του 2017. Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να επεκταθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι Ρέγκλινγκ, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι αναμένεται να ερωτηθούν και για την πρόβλεψη του πρόσφατου Eurogroup ότι η Ελλάδα θα πρέπει από το 2023 έως το 2060 να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα ή μεγαλύτερα του 2% του ΑΕΠ.
Οι διαφωνίες του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει με αυτή την προβλεψη - που κάποιοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ως δημοσιονομικό ζουρλομανδία - ζητώντας από το 2023 έως το 2060 η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%% του ΑΕΠ.
Τέλος, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και για τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθούν τρία από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την επέκταση της εθελοντικής συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας και για το 2018, η προκήρυξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ και η έκδοση εγκυκλίων για τον επαναϋπολογισμό του 10% των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Στις συστάσεις που αναμένεται να διατυπώσουν οι θεσμοί για τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα τονίζουν πως απαιτείται εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και περαιτέρω προσοχή για τον εκμοντερνισμό του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, πλήρη ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ, καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας.