Ζελτεμάγιερ στο CNN Greece: Το ΔΝΤ να επιμείνει στο πλεόνασμα 1,5%
Τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα μετά το 2022 θα πρέπει να είναι της τάξεως του 1,5% και όχι στην περιοχή του 2,2% του ΑΕΠ όπως αποφάσισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου υιοθετεί μιλώντας στο CNN Greece ο γνωστός οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ.
Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Tζέρι Ράις στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου χθες υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο για την περίοδο 2023 - 2060.
Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκπονήσει το Ταμείο θα συνταχθεί με βάση τους στόχους και τις παραμέτρους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα) που εκείνο θεωρεί ρεαλιστικούς. Συνακόλουθα από το δημοσιονομικό στόχο που υιοθετεί το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί όπως είπε ο ίδιος, και το μέγεθος της ελάφρυνσης που το Ταμείο εκτιμά ότι απαιτείται προκειμένου το χρέος της Ελλάδος να καταστεί βιώσιμο.
Το CNN Greece απευθύνθηκε στον οικονομολόγο του Peterson Institute for International Economics Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ για να σχολιάσει τις δηλώσεις Ράις και συγκεκριμένα για το εάν το ΔΝΤ πρέπει να επιμείνει στη θέση για πλεονάσματα 1,5% έως το 2060.
Ο Ζελτεμάγιερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Ταμείο ήταν ξεκάθαρος: " Εφόσον μιλάμε για την περίοδο μετά το 2022 το Ταμείο θα πρέπει να επιμείνει στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%", απάντησε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως σε ανάλυση που δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας στο Peterson Institute for International Economics ο Ζελτεμάγιερ ανέφερε πως ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών δεν συνέβη ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.