ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Peterson Institute: Η Ελλάδα έφυγε από το Eurogroup με δημοσιονομικό ζουρλομανδύα

Peterson Institute: Η Ελλάδα έφυγε από το Eurogroup με δημοσιονομικό ζουρλομανδύα

Προβληματισμό για τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος εκφράζει ο γνωστός οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ σε ανάλυση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο.

Η ανάλυση τιτλοφορείται "Η Ευρωομάδα για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα" και σε αυτή αναλύονται τα θετικά και τα αρνητικά των αποφάσεων του Eurogroup.

Όπως τονίζεται η δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου περιέχει τουλάχιστον τρία νέα και σημαντικά σημεία. Αρχικά για πρώτη φορά, οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύονται κατηγορηματικά για την ελάφρυνση του χρέους. Δεύτερον, επιβεβαιώνεται πως η Ευρωομάδα (Γερμανία) θα δεχθεί τις αναβολές των τόκων ως μέρος της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που ήταν υπό αμφισβήτηση έως πρόσφατα. Τρίτον, καθορίζονται συγκεκριμένες δημοσιονομικές υποθέσεις - όχι μόνο για τα επόμενα 2 ή 5 χρόνια, αλλά μέχρι το 2060.

"Τα πρώτα δύο είναι καλά νέα. Για το τρίτο, οι ειδήσεις δεν είναι τόσο καλές. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο υψηλός κίνδυνος ότι το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα δούμε το επόμενο έτος - πιθανώς χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ - θα κλωτσάει ξανά το τενεκεδάκι πιο κάτω στο δρόμο (σ.σ. θα μεταθέτει το πρόβλημα)", ανέφερε σχετικά ο Ζελτεμάγιερ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Peterson Institute for International Economics ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών δεν συνέβη ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παραλλήλως ο συντάκτης της έκθεσης υπογραμμίζει πως βάσει της ιστορίας η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ υπήρξε διαχρονικά φτωχή - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Ζελτεμάγιερ καταλήγοντας ξεκαθαρίζει πως το νόημα οποιασδηποτε δέσμης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι να μεγιστοποιεί την ευημερία του οφειλέτη . "Πρέπει να βρεθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων του οφειλέτη, των συμφερόντων των πιστωτών και της διατήρησης καλών κινήτρων για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ ευρύτερα. Αλλά αυτό απαιτεί ένα ρεαλιστικό όραμα για το τι μπορεί να προσφέρει η χώρα. Η δημοσιονομική πορεία που αποφάσισε το Eurogroup δεν πληροί το εν λόγω πρότυπο. Εάν ένα μελλοντικό πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους βασίζεται στην υπόθεση αυτή, πιθανότατα θα υπολείπεται των αναγκών", υπογραμμίζει ο Ζελτεμάγιερ.