Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου από σήμερα η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51% και θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.Πρόκειται για την πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Με την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο ΧΑΑ οι μέτοχοι της ΔΕΗ αποκτούν μετοχές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Εξάλλου, στις μονάδες Μελίτη και Αμύνταιο στη Φλώρινα, μαζί με εκείνες της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, εστιάζουν – σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ – τα τουλάχιστον πέντε σενάρια στα οποία έχει καταλήξει η εταιρεία McKinsey, δηλαδή ο σύμβουλος που έχει αναλάβει να καταρτίσει τη λίστα με τα προς πώληση εργοστάσια και ορυχεία.
Τα σενάρια αναμένεται να είναι έτοιμα προς τα τέλη του μήνα, δίχως αυτό να σημαίνει πως θα είναι και τα τελικά καθώς πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και κυρίως της Κομισιόν.
Σε αυτά έχουν συμπεριληφθεί και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, παρότι η κατολίσθηση στο ορυχείο που τις τροφοδοτεί και το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πόσο από το διαθέσιμο κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο ή όχι εγείρουν ερωτήματα από πού θα παίρνουν καύσιμο.
Το σκεπτικό της ΔΕΗ είναι ότι εφόσον αναβαθμιστούν (διαφορετικά η διάρκεια ζωής τους λήγει το 2019), μπορεί να λειτουργούν με μικρότερη από τη σημερινή ισχύ τους και άρα να καλύψουν τις ανάγκες τους από ένα μικρότερο του Αμυνταίου ορυχείο, συγκεκριμένα εκείνο της Λακκιάς.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα παραμένει ρευστό και εφόσον η Κομισιόν δεν πεισθεί, τότε θα ανοίξει η πόρτα για είσοδο στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ ενός από τα πιο βαριά λιγνιτικά της χαρτιά, δηλαδή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα. Ενός σταθμού που τροφοδοτείται από το ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και αποτελείται από πέντε μονάδες, εκ των οποίων η μία έχει διάρκεια ζωής έως το 2040 και οι τέσσερις, έπειτα από αναβάθμιση, μπορούν να λειτουρ- γήσουν έως το 2030.