ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμποδίζουν οι ελβετικές τράπεζες την πλήρη άρση του απορρήτου

Reuters

Να δυσκολέψουν τη διαδικασία αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που προωθεί ο ΟΟΣΑ και οι χώρες της ΕΕ επιχειρούν οι τράπεζες της Ελβετίας.

Ο ΟΟΣΑ προωθεί το πρόγραμμα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, ώστε να μπορούν χώρες – μέλη του να λαμβάνουν ευκολότερα πληροφορίες για λογαριασμούς και καταθέτες, με στόχο να καταπολεμηθούν η διαφθορά και το αδήλωτο χρήμα.

Η συμμετοχή της Ελβετίας στο πρόγραμμα αυτό είχε θεωρηθεί μεγάλη πρόοδος στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής. Από το 2018 η χώρα ετοιμάζεται να καταργήσει ουσιαστικά το τραπεζικό απόρρητο καθώς θα δίνει στις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών στοιχεία για λογαριασμούς και καταθέτες των τραπεζών της. Το σκεπτικό που προβάλλουν οι ελβετικές τράπεζες είναι ότι κατά περίπτωση θα πρέπει να δίνονται λιγότερα στοιχεία, ώστε να διασφαλίζονται οι πελάτες τους από τυχόν παράνομες ενέργειες.

Οι τράπεζες της Ελβετίας είναι διατεθειμένες να «εφαρμόσουν πλήρως» το πρόγραμμα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, ανέφερε εκπρόσωπός τους στο Reuters. Όμως αυτό το διάστημα κάνουν αγώνα ώστε να προστεθεί ρύθμιση στην ειδική νομοθεσία που θα τους επιτρέπει να δίνουν στοιχεία για πελάτες τους μόνο όταν συντρέχουν συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά είναι να κάνουν το ίδιο και άλλες τράπεζες των υπόλοιπων χωρών για λόγους ανταγωνισμού. Και να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών.

Οι ελβετικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι εάν δώσουν πληροφορίες σε χώρες – για παράδειγμα – της Νότιας Αμερικής ή της Αφρικής, τότε αυτές μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Από το 2018 και μετά, η Ελβετία θα αρχίσει να ανταλλάσσει τέτοιες πληροφορίες με τις φορολογικές Αρχές 38 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αρχές όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης στο πρόγραμμα αυτό αναμένεται να μπουν άλλες 40 χώρες από το 2019 και μετά. Ανάμεσα σε αυτές τις νέες χώρες είναι η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ρωσία.

Τους προηγούμενους μήνες πολλοί πελάτες ελβετικών τραπεζών είχαν επιλέξει να πάρουν τα χρήματά τους από τη χώρα φοβούμενοι τον αυστηρότερο έλεγχο και την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης