Στα χέρια των Σόιμπλε – Λαγκάρντ τώρα η δόση
Δύο κρίσιμες ενημερώσεις αναμένονται σήμερα για την ελληνική υπόθεση, δεδομένου ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup.
Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει το γερμανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα και η οποία προβλέπει την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεδομένου ότι οι Γερμανοί βουλευτές επιθυμούσαν συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση και αυτή δεν είναι άμεσα ορατή μέλλει να αποφασίσουν το κατά πόσο η συμφωνία συνιστά μια θεμελιώδη αλλαγή στο υπάρχον πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεξε ήδη από χθες να δηλώσεις πως «δεν πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα», ωστόσο αυτό πρέπει να το πιστοποιήσει και η πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών.
Η δεύτερη κρίσιμη ενημέρωση που θα γίνει σήμερα αφορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα ενημερωθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόταση της να εγκρίνει το Ταμείο μια «συμφωνία επί της αρχής» που θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας και το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία έγκρισης του εν λόγω προγράμματος από το ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου, προκειμένου το πρόγραμμα να έχει ορίζοντα 12 μηνών και να συμπίπτει η λήξη του με το πρόγραμμα του ESM.
Πότε και πώς θα αποφασίσει το ΔΝΤ
Στην περίπτωση της προτεινόμενης συμφωνίας επί της αρχής για την Ελλάδα, η προθεσμία κατά την οποία θα ισχύσει η διευθέτηση, ήτοι το πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση δόσης, είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στον Ιούλιο, μετά από εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας. Πιο απλά το ΔΝΤ θα αποφασίσει το έως πότε θα δεχτεί να παραμείνει στο καθεστώς αναμονής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το πιθανότερο είναι να δοθεί τρίμηνη προθεσμία, όσο χρειάζεται δηλαδή για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών. Εάν μετά το Σεπτέμβριο οι Γερμανοί παραμείνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους που ζητά το ΔΝΤ , τότε το Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.