ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. και «υποσχέσεις» για χρέος και έξοδο στις αγορές

ΑΠΕ ΜΠΕ

Την χορήγηση δόσης 8,5 δισ. ευρώ, την υποχρέωση της Ελλάδος για πλεονάσματα 2% έως το 2060, την παραμετροποίηση ενδεχομένων παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αποφάσισε το Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το χρέος θα ελαφρυνθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, στο τέλος του προγράμματος. Από την πλευρά του ΔΝΤ, αναλήφθηκε η δέσμευση για ένα «προαιρετικό πρόγραμμα επί της αρχής» που θα φθάνει έως τα 2 δισ. ευρώ και το οποίο θα ενεργοποιηθεί ανάμεσα στον διάστημα Ιουλίου 2017 –Αυγούστου 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ευρωομάδας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σημαντικό το σημερινό Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν για όλα τα θέματα. Όπως είπε η Ευρωομάδα εξέτασε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στιη δήλωση του Μαΐου 2016.

Όλο το παρασκήνιο για τη συμφωνία του Eurogroup στο live blog του CNN Greece

Πλεόνασμα 2% έως το 2060

Όπως είπε το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία για μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή ανώτερο του 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε πως η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να γίνεται σε σχέση με τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες θα πρέπει να κυμαίνονται κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Ο ίδιος ανέφερε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει μια δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος στο βαθμό που αυτό θα είναι αναγκαίο για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, πάντα σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

Ο ίδιος είπε πως το Eurogroup θα εφαρμόσει τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους εφόσον χρειαστεί και αυτό καταδειχθεί στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όπως τόνισε, η ελάφρυνση χρέους θα γίνει μεταξύ άλλων επεκτείνοντας τη σταθμισμένη μέση διάρκειας των λήξεων των δανείων και αναβάλλοντας τις πληρωμές τόκων του EFSF από 0 έως 15 έτη.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των παραδοχών για την ανάπτυξη που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση βιωσιμότητα του χρέους, θα υπάρξει ένας λειτουργικός μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξης. «Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Το Eurogroup αναθέτει στο EWG να συνεργαστεί περαιτέρω με αυτό το θέμα από το 2018», είπε σχετικά.

Σε σχέση με τη δόση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Για το γεγονός ότι η δόση είναι ενισχυμένη, ανέφερε πως το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων.

Για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα μετά το 2018, είπε πως αυτό που θέλει το Eurogroup είναι να υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές και πως αυτό θα εξετασθεί το 2018.

Μοσκοβισί: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του Eurogroup, λέγοντας πως μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλείας υπήρξε μια παγκόσμια συμφωνία. «Τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού», ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ευτυχής που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση. Αναφερόμενος στη δόση είπε πως θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ και θα αφορά σε αποπληρωμές χρέους και κάποιες ανάγκες που έχει η χώρα το επόμενο τρίμηνο. Όπως ξεκαθάρισε τα 6,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούλιο για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι.

Εξάλλους, ως πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση. «Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Μικρότερο των 2 δισ. ευρώ ενδεχόμενο δάνειο ΔΝΤ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγω για μια σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την επί της αρχής έγκριση μιας νέας «προαιρετικής» συμφωνίας του ΔΝΤ με την Ελλάδα που θα είναι μικρότερη σε ύψος των 2 δισ. ευρώ. Είπε πως θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία άμεσα τις επόμενες 24 ώρες, ώστε να υπάρχει το σχετικό πρόγραμμα έως τις 27 Ιουλίου.

«Έχουμε πρόσφατα δει σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και υπήρξε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, ακολουθούμενη από την ψήφιση της νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας», ανέφερε.

Όπως είπε, η επί της αρχής έγκριση είναι μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφάρμοσε στο παρελθόν σε προγράμματα όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές στις οποίες θα βασίζονταν, αλλά στα όποια δεν είχε ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του κράτους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, το επί της αρχής πρόγραμμα θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια είπε πως η επί της αρχής έγκριση υποστηρίζει τη μακροχρόνια αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, σε αυτό των μεταρρυθμίσεων πολιτικής και σε αυτό της ελάφρυνσης του χρέους. Η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Επιπλέον, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα είναι αποκλειστικά η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως η επί της αρχής δανειακή συμφωνία θα αφορά ποσό δανείου πολύ κάτω από τα προγράμματα «εξαιρετικής πρόσβασης» τα οποία απολάμβανε η Ελλάδα έως σήμερα. «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες», είπε.

«Κανείς δεν θεωρεί πως αυτή είναι η καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση θα ήταν μια συμφωνία για το χρέος. Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η χρήση της διαδικασίας επί της αρχής έγκρισης θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αξιοποιήσει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση του χρέους. Θα δώσει τη δυνατότητα στους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση τον Ιούλιο - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα παράσχει εμπιστοσύνη στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της. Ελπίζω ότι η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ιδία απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στόχος του ΔΝΤ είναι η διάρκεια του προγράμματος του Ταμείου να είναι ευθυγραμμισμένος με τη λήξη του προγράμματος του ESM, ήτοι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.

Ακόμη, είπε πως η προαιρετική γραμμή χρηματοδότησης του ΔΝΤ θα συνοδευτεί από μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει ακόμη μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις από την ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης