Θέμα διαφάνειας και πολιτικής νομιμοποίησης θέτει η αξιολογητής του ESM
Μεγαλύτερη διαφάνεια και πολιτική νομιμοποίηση, αλλά και βελτίωση της διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ζητά η έκθεση του ανεξάρτητου αξιολογητή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο.
Η έκθεση που αναφέρεται στα προγράμματα χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο κάνει επιλεκτικές αναφορές στην Ελλάδα μη διαπιστώνοντας λάθη και παραλείψεις του ευρωπαϊκού οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αρκείται στο να αναφέρει πως οι αρχικές υποθέσεις για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, αλλά από την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οι εκτιμήσεις αυτές άλλαξαν σημαντικά. Σε άλλο σημείο τονίζει πως «η ανάκαμψη της Ελλάδας διακόπηκε το 2015 και άρχισε να κερδίζει εν νέου δυναμική το 2016. Αντίθετα, η βελτίωση της αγοράς εργασίας υπήρξε μόνο βαθμιαία».
Η έκθεση που συντάχθηκε από την Αυστριακή οικονομολόγο, Γερτούδη Τούμπελ Γκουγκέρελ πρώην μέλος τους ΔΣ της ΕΚΤ και παραδόθηκε στον Κλάους Ρέγκλινγκ και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Βάσει της αξιολόγησης, αν και η Γερτούδη Τούμπελ Γκουγκέρελ διαπίστωσε πως ο ESM και ο EFSF εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σε μεγάλο βαθμό, έκανε τις ακόλουθες συστάσεις:
- O ESM θα πρέπει να υποστηρίζει την αξιοπιστία και την ιδιοκτησία του κάθε προγράμματος. Αυτό απαιτεί την πρόληψη πιθανών καθυστερήσεων στις αιτήσεις προγραμμάτων, την κατάλληλη επικοινωνία και τη διατήρηση της πολιτικής νομιμότητας.
- Ο σχεδιασμός του κάθε προγράμματος πρέπει να έχει σαφείς στόχους και προτεραιότητες. Θα πρέπει να επικεντρώνεται στην επιστροφή της χώρας στις αγορές και να παράσχει ένα κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
- Τα προγράμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν εκ των προτέρων τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά οι σχετικές εκταμιεύσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σταδιακά, με βάση την πρόοδο. Απαιτείται ρητή και σφαιρική στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Το Συμβούλιο των Διοικητών θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω και να αναπτύξει το πλαίσιο διακυβέρνησης του ESM για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας.
- Ο ESM θα πρέπει να ενισχύσει τη διαφάνεια των προγραμμάτων του και την αξιολόγησή του. Θα πρέπει να δημιουργήσει μια δημόσια βάση δεδομένων προγραμμάτων και να αξιολογήσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
- Τα μέλη του ESM πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την ικανότητα πρόληψης κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.