ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγγραφο του Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει την τύχη της Ελλάδας στο Eurogroup

Βήματα σύγκλισης ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναμένεται να γίνουν στο Eurogroup της Πέμπτης, όπως προκύπτει από γραπτή ενημέρωση που παρείχε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το περιεχόμενο του συμβιβασμού για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συγκεκριμένα η λεκτική διατύπωση που θα υιοθετηθεί είναι το αντικείμενο των διπλωματικών διεργασιών που φέρνουν σήμερα και στην Ελλάδα τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Ο Γάλλος υπουργός είχε την προηγούμενη εβδομάδα επαφές στο Παρίσι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θεωρείται πως θα κομίσει στην ελληνική κυβέρνηση προς επεξεργασία μια πρόταση που θα συγκεράσου όλες τις απόψεις.

Η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup του Λουξεμβούργου δείχνει πως το θέμα του χρέους έχει «ωριμάσει» και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι ικανές να ξεκλειδώσουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η πλευρά του ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως επιδιώκει μια πλήρη χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα και πως βάζει σε δεύτερη μοίρα το σενάριο της «επί της αρχής» συμμετοχής, ήτοι ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση. Το εάν θα γίνει το πρώτο ή το δεύτερο θα εξαρτηθεί από τη σαφήνεια με την οποία θα περιγράψει το Eurogroup τον «ορίζοντα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το εάν αυτός θα κριθεί ικανοποιητικός από το Ταμείο.

Η επιστολή Ντάισελμπλουμ

Σε επιστολή – ενημέρωση που παρείχε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνει ανοικτό «παράθυρο» να δοθεί στο Eurogroup της Πέμπτης μεγαλύτερη ευκρίνεια στο ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ CNN GREECE

Από την εν λόγω ενημέρωση προκύπτει πως η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να αποκρυσταλλωθούν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αρκεί να μην υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

Ακόμη, καταδεικνύεται πως στις 15 Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν αρχικά για την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων εκ μέρους της Ελλάδος, ακολούθως θα ενημερωθούν από τον ESM για το ύψος, το χρόνο και τον τρόπο (π.χ. σε υπο-δόσεις) που θα καταβληθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, ενώ στο τέλος θα συζητήσουν για τα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Βάσει ανεπίσημης μετάφρασης τα βασικότερα σημεία της επιστολής Ντάισελμπλουμ αναφέρουν τα εξής:

«Το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επιπλέον, το Eurogroup θα συζητήσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη βελτίωσή της.

»Στις 19 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των Θεσμών (ΕΚ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και της Ελλάδος. Οι ελληνικές αρχές εργάζονται επί του παρόντος για την ολοκλήρωση των υπολοίπων αποκαλούμενων προαπαιτούμενων ενεργειών και το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά.

»Ο ESM αναμένεται επίσης να υποβάλει πρόταση για το μέγεθος και τη διάταξη με την οποία θα δοθούν οι επόμενες δόσεις. Η πληρωμή μια δόσης μπορεί να γίνει μόνο εάν από την τελική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και έχουν εφαρμοστεί οι συμφωνηθείσες προαπαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δύναται να εγκρίνει το πρόσθετο μνημόνιο συμφωνίας και την πληρωμή της δόσης του δανείου βάσει της έκθεσης προόδου.

»Το ΔΝΤ έχει υποδείξει δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την έναρξη ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν η δέσμη μέτρων πολιτικής. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στο Eurogroup.

«Πρόσφατα, ο ESM εισήγαγε μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το Μάιο του 2016, το Eurogroup εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018 να λάβει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως και ότι αυτό (σ.σ. η ελάφρυνση του χρέους) θα κριθεί απαραίτητο.

»Προκειμένου να συμπεριλάβει αυτά τα πιθανά μέτρα στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ ενδέχεται να απαιτήσει την αποκρυστάλλωση (concretization) των συμφωνηθέντων, όπως ορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε αυτό εφόσον τα πιθανά μέτρα δεν υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».

Από τα παραπάνω είναι αρκετά σαφές ότι το πνεύμα της δήλωσης του Μαΐου 2016 δεν θα αμφισβητηθεί και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει καθιερωθεί. Πιο απλά, όποια και αν είναι η τελική μορφή της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους (επεκτάσεις ωριμασμένων, αναβολή πληρωμής τόκων, εξαγορά βραχυπρόθεσμων δανείων, κ.α..), οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν πως τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και εφόσον η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί τότε -και μόνον τότε- θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης