ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ελάφρυνση χρέους υπό προϋποθέσεις και με νέο Μνημόνιο από το 2019

Eurogroup: Ελάφρυνση χρέους υπό προϋποθέσεις και με νέο Μνημόνιο από το 2019
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διάθεση για μεγαλύτερη σαφήνεια για τη μορφή που θα έχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους διαπιστώνεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και καλύτερη σαφήνεια για τον μηχανισμό στήριξης μετά το πρόγραμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την Παρασκευή στη Βουλή πως η συμφωνία την προσεχή Πέμπτη θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη της 22ας Μαΐου. Κατά τον ίδιο, το ανακοινωθέν του προσεχούς Eurogroup μπορεί να μην έχει καν τη φράση ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος «εφόσον χρειαστεί», όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Όπως προέβλεψε, σε αυτή μπορεί να υπάρξουν αναφορές για την ανάπτυξη, εμβάθυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και πιθανότητα ένας μηχανισμός που θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως η ευρωζώνη θεωρεί και σήμερα, όπως θεωρούσε και το 2014, πως μια ασφαλής και βιώσιμη επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2019 (πιλοτική έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να γίνει εφέτος ή μέσα στο 2018) προϋποθέτει τη λήψη προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που θα έχει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα θα κάνει χρήση των χρημάτων που θα περιλαμβάνει η προληπτική αυτή γραμμή, θα πρέπει να συνομολογήσει ένα νέο Μνημόνιο στο τέλος του 2018, με αυστηρά καθορισμένους όρους και προαπαιτούμενα. Στη βάση αυτή για τον έναν περίπου χρόνο που θα είναι ενεργή η γραμμή ECCL, τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ θα ελέγχουν στενά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Αν και από τις διεργασίες του EuroWorking Group την Πέμπτη και την Παρασκευή, το οποίο διεξήχθη στην περιοχή Μπλεντ έξω από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λουμπλιάνα, για να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup, δεν προέκυψαν σχετικές πληροφορίες, ωστόσο οι αναφορές του υπουργού δείχνουν την κατεύθυνση που επιδιώκει η Ελλάδα να δοθεί με το ανακοινωθέν του προσεχούς Eurogroup.

Κοινοτικές πηγές έχουν ξεκαθαρίσει στην ελληνική πλευρά πως άλλο το επιθυμείτο και άλλο το εφικτό. Στην βάση αυτή όποια και αν είναι η δήλωση της 15ης Ιουνίου, είναι αρκετά σαφές ότι το πνεύμα της δήλωσης του Μαΐου 2016 δεν θα αμφισβητηθεί και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει καθιερωθεί. Πιο απλά, όποια και αν είναι η τελική μορφή της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους (επεκτάσεις ωριμασμένων, αναβολή πληρωμής τόκων, εξαγορά βραχυπρόθεσμων δανείων, κ.α..), οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν πως τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και εφόσον η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Μια πτυχή των συσχετισμών που επικρατούν εντός του Eurogroup για το ελληνικό χρέος αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με την υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Ματέγια Βράνιτσα Έρμαν στο περιθώριο του EuroWorking Group στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Αν και η Σλοβένα υπουργός δήλωσε ότι αναμένει τη συνέχιση της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο προσεχές Eurogroup, ωστόσο προσέθεσε ότι μεταξύ των μελών της Ευρωομάδας η Σλοβενία, η οποία επλήγη σοβαρά από την τελευταία οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο διακυβερνητικό άνοιγμα έναντι της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήτοι 2,9%. Πιο απλά οι Έλληνες χρωστούν σχεδόν το 3% του σλοβενικού ΑΕΠ στους φορολογουμένους της Σλοβενίας.

Η Ματέγια Βράνιτσα Έρμαν ζήτησε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ αυτό να ληφθεί «δεόντως υπόψη» κατά την προετοιμασία των νέων προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ESM επικαλέστηκε τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το εξαιρετικά υψηλό βάρος ορισμένων κρατών μελών (σ.σ. στο ελληνικό χρέος) «θα ληφθεί δεόντως υπόψη».