ΔΝΤ: Καμία διέξοδος στους Ευρωπαίους για το ελληνικό χρέος
Στην κατηγορηματική διαβεβαίωση πως πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση δεν αποτελεί «διέξοδο» για τους Ευρωπαίους και πως θα εντείνει τις πιέσεις για την ελάφρυνση τους χρέους, προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απεκάλυψε αρχικά πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, εμφανίσθηκε φειδωλός για την κατάληξή του, λέγοντας πως αν και υπάρχει συμφωνία για τα ζητήματα πολιτικής η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους συνεχίζεται.
«Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι επαρκή. Οι συζητήσεις για το χρέος προοδεύουν, οι διαφορές γεφυρώνονται, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου», είπε ο Ράις.
Ο ίδιος επανειλημμένα τόνισε πως «πρωταρχικός στόχος» του ΔΝΤ είναι να υπάρξει ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση χρέους, ώστε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πλήρες πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Ο Ράις χαρακτήρισε ως «πιθανή επιλογή» τη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» (Approval in Principle Procedure), δηλαδή την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή θα ενεργοποιηθεί εάν αποδειχθεί αδύνατο να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος.
Όπως είπε, η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» έχει εφαρμοστεί σε 19 περιπτώσεις στο παρελθόν, οπού αν και υπήρχε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές, ωστόσο δεν υπήρχε συμφωνία για το χρέος. «Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση της Ελλάδος», ανέφερε ο Ράις, διευκρινίζοντας πως τα στελέχη του ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα σχετικό πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.
«Το ΔΝΤ δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του εάν προχωρήσει σε «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» που επαναλαμβάνω είναι η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για εμάς», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Ο Ράις αφησε να εννοηθεί πως το εν λόγω πλαίσιο θα προσαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδος και θα εφαρμοστεί με ευελιξία και όχι όπως ακριβώς εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 1980. «Οι 19 αυτές περιπτώσεις είχαν μοναδικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά», είπε σχετικά.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως η περίοδος που θα ισχύσει η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» είναι μια τις λεπτομέρειες που θα διευκρινιστούν. «Θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα απαιτηθεί για να γίνει αποτελεσματική», ανέφερε και προσέθεσε πως υπήρχαν στη δεκαετία του 1980 περιπτώσεις που το ΔΝΤ έθετε διορίες και άλλες περιπτώσεις που δεν έθετε χρονικούς περιορισμούς.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» δεν είναι μια διέξοδος από την ελάφρυνση χρέους. «Δεν παραβιάζουμε και δεν λυγίζουμε τους κανόνες μας. Διαφωνώ με αυτή την αντίληψη», απάντησε σχετικά και αποσαφήνισε πως η Ελλάδα δεν τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης.
Όπως είπε η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» θα ακολουθηθεί εάν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και εξήγησε πως μια τέτοια επιλογή θα διατηρήσει τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, θα αντιμετωπίσει το θέμα των πληρωμών του Ιουλίου, καθώς θα αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση και το χρηματοοικονομικό στρες, ενώ θα λειτουργήσει καταλυτικά και στην ελάφρυνση χρέους, εκτός – όπως προσέθεσε ο Ράις- «εάν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».
«Με τη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» θα συνεχίσουμε να ζητάμε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Είναι κάτι που ενδυναμώνει τη θέση μας», υπογράμμισε.
Τέλος, σε σχέση με τη διαφωνία των Ελληνικών Αρχών με τη λύση αυτή, ήτοι την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, δεν θέλησε να σχολιάσει και αρκέστηκε να δηλώσεις πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι απόψεις αποκρυσταλλώνονται από όλες τις πλευρές».