ΟΟΣΑ: Αναγκαία η πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,1% φέτος και 2,5% το 2018 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Economic Outlook), ενώ εκτιμά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρυσι, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ αναφέρουν στην έκθεση τους πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπονόμευση την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και διατήρησε υψηλά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αυτό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλισθεί η μεσο - μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.Το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει 178,4% φέτος και στο 174,1% το 2018.
«Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της.Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», αναφέρει η έκθεση.
Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, και η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύει τις εξαγωγές. Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 23,5% πέρυσι στο 22,2% φέτος και περαιτέρω στο 20,1% το 2018. Οι επενδύσεις, αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
«Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις αρχές του 2017 και οι πρόσφατες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αν και ο δομικός πληθωρισμός (σ.σ.: που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας) θα παραμείνει συγκρατημένος, καθώς παραμένει σημαντική αργούσα παραγωγική δυναμικότητα». Ο αποπληθωριστής της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% φέτος και το 1% το 2018.
«Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ θα απελευθερώνουν πόρους για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», σημειώνεται.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι που παρουσιάστηκαν οι σχετικές προβλέψεις οι υπουργοί των κρατών-μελών του Οργανισμού συμφώνησαν ότι η συντονισμένη μετάβαση προς ένα αναπτυξιακά προσανατολισμένο μείγμα δημοσιονομικών- διαρθρωτικών θέσεων αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης προς την παρούσα πορεία της παγκοσμιοποίησης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πολιτικές και στα κίνητρα που ενθαρρύνουν την καινοτομία και τον ανταγωνισμό, με βάση όμως δικαιότερους διεθνείς κανόνες και με την ταυτόχρονη στήριξη των «χαμένων» της παγκοσμιοποίησης τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Σε πολύ θερμό κλίμα συζήτησαν την περαιτέρω αξιοποίηση της εποικοδομητικής συνεργασίας κυβέρνησης-ΟΟΣΑ, που ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές και ζητείται η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι επενδύσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί αλλά θα πρέπει να επιταχυνθούν.
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία, και αναμένει τώρα ανάπτυξη 2,1% φέτος έναντι 2,4% που ανέμενε το Μάρτιο. Επίσης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2018 στο 2,4% από το 2,8%, αντανακλώντας μια μεταγενέστερη έναρξη των επενδυτικών προγραμμάτων και των φορολογικών αλλαγών που αναμένει από τη νέα κυβέρνηση.
Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την Ιαπωνία και την Κίνα για φέτος και το επόμενο έτος, και τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, στο 3,5% από το 3,3% το Μάρτιο.
Αλλά τόνισε πως οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι πιθανώς αρκετά υποτονικές για να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγικότητα, ένας παράγοντας που διατηρεί τις αυξήσεις των μισθών περιορισμένες παρά την μείωση της ανεργίας.
Συνοπτικά, οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι καλύτερες, αλλά όχι αρκετά καλές για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.