Μπαρόζο: Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις μεταρρυθμίσεις
Την άποψη πως η σχολή σκέψης που τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει στην ευρωζώνη και ειδικά στη Γερμανία εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην Αθήνα από το συνέδριο της Concordia.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε πως κατά τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το καλύτερο δυνατό για την υποστήριξη της Ελλάδας και ξεκαθάρισε πως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι πως στην ΕΕ η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα συμβαδίζουν.
Ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs χαρακτήρισε το Νοέμβριο του 2011 και τη στιγμή που ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά δημοψήφισμα ως την πλέον δραματική περίοδο της ελληνικής κρίσης. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι αναλυτές των ξένων οίκων και οι οργανισμοί αξιολόγησης είχαν λάθος για το Grexit, καθώς υποτιμούσαν τη δύναμη της πολιτικής εντός της ζώνης του ευρώ.
Αίσθηση προκάλεσε η έμμεση αναφορά του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
«Αν και δεν θέλω να αναμιχθώ στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες θέλω να πως ότι στην ΕΕ υπάρχει η αντίληψη ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας προς τη Νέα Δημοκρατία.
Πηγή: CNN Greece
Ο Μπαρόζο απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι η Γερμανία ήταν εκείνη που ζήτησε να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ενώ προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του δικού του Κολλεγίου, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μέτρα αμέσως μόλις πήρε τα επίσημα στοιχεία για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Αθήνας.
Για τις γερμανικές θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Γερμανία είναι ένα μεγάλο πλοίο και χρειάζεται χρόνο για να κινηθεί», ενώ σχετικά με τις προτάσεις Σόιμπλε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είπε πως αυτό είναι κάτι που ήδη υφίσταται.
Για τη Γαλλία τόνισε πως ο εάν ο Εμμανουέλ Μακρόν κάνει το 50% αυτών που υποσχέθηκε ότι αυτό θα είναι σημαντικό για τη Γαλλία και την Ευρώπη.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ιταλία δεν θα αποτελέσει συστημική πρόκληση για την ευρωζώνη και πως είναι η πιο δημιουργική χώρα στον κόσμο, αλλά αρέσκεται να κάνει πράγματα την τελευταία στιγμή.
Τέλος, κάλεσε την νέα αμερικανική κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη δέσμευση στο ΝΑΤΟ παρά στον Πούτιν, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ζήτημα των ελευθεριών στην Τουρκία, το οποίο αποκάλεσε ως «σοβαρή ανησυχία».