Ο Σόιμπλε εκβιάζει και πάλι με το χρέος - Λύση μόνο με νέο μνημόνιο
«Φωτιά» παίρνει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό, μετά από δημοσίευμα του Reuters, αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει την πρόβλεψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να θέλει να δεσμεύσει την Ελλάδα με άλλο ένα δάνειο και συνεπώς για άλλο ένα Μνημόνιο, προκειμένου να παρέχει ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ένα σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο μεταθέτει την αποπληρωμή των επιτοκίων μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης θα αναβάλουν την είσπραξη έως και 123 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει πως σύμφωνα με εκτιμήσεις και υπολογισμούς του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή που εστάλη σε μέλος του Κοινοβουλίου, εξετάζονται διάφορα σενάρια από την πλευρά των Ευρωπαίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.
"Μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων ισοδυναμεί de facto με νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων", αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Reuters. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει και την ύπαρξη ενός νέου Μνημονίου, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει εκ νέου χρήματα από τους πιστωτές της.
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι: "ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ", ενώ συμπληρώνει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο έγγραφο.
Το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει επίσης ότι: "το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αναφέρει πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. μέχρι να λάβει εγγυήσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη μόνο 1% το χρόνο και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% από το 2023, μετά από πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%”.
“Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 7 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τη δόση του Ιουλίου, όμως η εκταμίευση αυτή εξαρτάται από την εκτίμηση των δανειστών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος, το συμπέρασμα δηλαδή της δεύτερης αξιολόγησης", καταλήγει το Reuters.
Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα του Reurers.
Αυτή είναι η πρόταση του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Οι δανειστές της Ελλάδας μπορούν να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιορίζοντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060, μέσω ενός φάσματος μεσοπρόθεσμων μέτρων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Το σενάριο του ESM, το οποίο περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που στάλθηκε στους Γερμανούς βουλευτές, είναι λιγότερο απαισιόδοξο από εκείνο του ΔΝΤ και λιγότερο αισιόδοξο από εκείνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το σενάριο προβλέπει βραδεία μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας πως σε μεσοπρόθεσμη βάση θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 1,8% του ΑΕΠ. Παράλληλα, προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3% σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Ο ESM εκτιμά πως χωρίς μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτό θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στο 31% του ΑΕΠ.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκτιμά πως η βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου μπορεί να εξασφαλιστεί με μια σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:
-Κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι που πληρώνει η Ελλάδα (step-up interest rate margin).
-Την καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SMP.
-Την επέκταση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF στα 15 χρόνια.
-Το «πάγωμα» των πληρωμών των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.
-Την μερική αναβολή των πληρωμών τόκων των δανείων του EFSF έως το 2050.
-Η Ελλάδα θα πληρώνει το πολύ 1% επιτόκιο και οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θα αναβληθεί.