ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα δύσκολα θα λάβει καλύτερη πρόταση για το χρέος

Bloomberg: Η Ελλάδα δύσκολα θα λάβει καλύτερη πρόταση για το χρέος
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η Ελλάδα δύσκολα θα λάβει καλύτερη πρόταση για την ελάφρυνσή του χρέους στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα αποφύγουν να συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πέρα από τη δυνατότητα 15ετούς επέκτασης των δανείων στήριξης, η οποία συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είπαν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες αυτές είναι ιδιωτικές.

Στη συνέχεια, σημείωσαν πως μια τέτοια συμφωνία από μόνη της, μπορεί να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Capture

Στη συνέχεια το Bloomberg παραθέτει τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη: «Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι η σαφήνεια στο ζήτημα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Στη συνέχεια το πρακτορείο επικαλείται και τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η οικονομία της Ελλάδας «δεν μπορεί να αντέξει την αβεβαιότητα ενός ακόμη έτους για το εάν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα χρέους ή όχι».

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας, όπως σημειώνει το πρακτορείο, πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Ειδικότερα, οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές στο ελληνικό ζήτημα απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Με την σειρά της, η ΕΚΤ εξέφρασε το ζήτημα ότι χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει τη δική της χωριστή ανάλυση, θα προξενούσε έκπληξη αν κατέληγε σε συμπεράσματα που απορρίπτει ρητά το ΔΝΤ, όπως παρατηρεί το Bloomberg.

Πάντως, όπως είχε δηλώσει ο Πιερ Μοσκοβισί στο συνέδριο του Economist, μια συμφωνία, αν όχι ολοκληρωμένη, θα μπορούσε να επιτευχθεί στα μέσα Ιουνίου, παρά τις διαφορές. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ακόμη ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης κάνουν «ό,τι μπορούν» για να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο, καταλήγει το άρθρο.