ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα στην ουρά της κατάταξης ανταγωνιστικότητας

Eurokinissi/φώτο αρχείου

Μία θέση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας έχασε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (IMD). 

Έτσι, πλέον βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών, από την 56η θέση την οποία είχε καταλάβει κατά το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας αποτελεί το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους που αφορά στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας με όρους ανταγωνιστικότητας αποδίδεται στην τριπλή επιδείνωση των κατηγοριών δεικτών:

α) της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» - πτώση κατά 3 θέσεις,

β) της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» - υποχώρηση κατά 2 θέσεις, και,

γ) των «Υποδομών – πτώση κατά 1 θέση.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και στις «Υποδομές».

Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2017 σε σχέση με το 2016 είναι η ακόλουθη:

• Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, υποχωρώντας κατά 3 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με το 2016 (Η Ελλάδα είναι στην κατάταξη «τρίτη» από το τέλος).

• Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχωρεί κατά 2 θέσεις, καταλαμβάνοντας επίσης την 61η θέση, ίδια δηλαδή όπως και στην «Οικονομική Αποτελεσματικότητα» σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα (και εδώ η Ελλάδα είναι στην κατάταξη «τρίτη» από το τέλος).

• Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται στασιμότητα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται 57η όπως ακριβώς και το 2016.

• Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά μια θέση: συγκεκριμένα από την 38η θέση του 2016, η χώρα μας για το 2017 κατατάσσεται στην 39η θέση, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που κατείχε το 2014.

Η επιδείνωση κατά 3 θέσεις στην κατηγορία δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» οφείλεται στην ταυτόχρονη επιδείνωση των δεικτών: «Εγχώρια Οικονομία», που από την 54η θέση του 2016 βρέθηκε στην 60η και «Διεθνές Εμπόριο» που από την 35η θέση το 2016, πλέον η χώρα μας βρίσκεται στην 40η.

Ομοίως, η υποχώρηση κατά 2 θέσεις στην κατηγορία δεικτών «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα» εξηγείται από την πτώση κατά 5 ολόκληρες θέσεις στην κατηγορία «Φορολογική Πολιτική», όπου πλέον η χώρα μας από την 55η θέση βρίσκεται στην 59η.

Τέλος, η πτώση της χώρας μας στην κατηγορία «Υποδομές», εξηγείται με την υποχώρηση της υποκατηγορίας «Υγεία και Περιβάλλον» κατά 5 θέσεις (από την 27η στην 32η θέση)

Οι χώρες που καταλαμβάνουν τις 10 πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε όρους ανταγωνιστικότητας, είναι το Χονγκ-Κονγκ, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Νορβηγία.

Για το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) υποχωρούν στην 4η θέση της κατάταξης του συνολικού δείκτη ανταγωνιστικότητας, από την 3η που βρίσκονταν το 2016, παραχωρώντας την πρώτη θέση στο Χονγκ-Κονγκ για 2η συνεχόμενη χρονιά. (η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την Κίνα) Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελβετία όπως και πέρυσι, ενώ στην 3η θέση «ανεβαίνει» για το 2017 η Σιγκαπούρη, από την 4η θέση στην οποία βρισκόταν το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης