ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρίτσης: Σημάδια ανάκαμψης και εδραίωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Χαρίτσης: Σημάδια ανάκαμψης και εδραίωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για σημάδια ανάκαμψης και εδραίωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος εκτίμησε, ότι «παρά την αβεβαιότητα λόγω της καθυστέρησης στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη, όπως αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική οικονομία δείχνει καθαρά σημάδια βελτίωσης».

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για σημαντική αύξηση των εξαγωγών (25,7% τον Μάρτιο 2017 σε σχέση με τον Μάρτιο 2016), στη βιομηχανική παραγωγή (24,5% τον Μάρτιο 2017 σε σχέση με τον Μάρτιο 2016) και στο λιανικό εμπόριο (9,6% τον Φεβρουάριο 2017 σε σχέση με το 2016) τους προηγούμενους μήνες, η οποία κατά τη γνώμη του είναι ενδεικτική ενός αναπτυξιακού μομέντουμ στην Ελλάδα.

«Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος παρατήρησε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ανέδειξε ως στόχο τη δημιουργία ενός απλού και διαφανούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας τα σχετικά πεδία της φορολόγησης, της αδειοδότησης, της χωροταξίας και της χρηματοδότησης.

«Το Grexit δεν είναι πια στο τραπέζι και στο δύσκολο θέμα του χρέους της χώρας αναμένονται θετικές εξελίξεις, που για εμάς τοποθετούνται το αργότερο αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Μετά από αυτό, ανοίγει και ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλης.

«Η προοπτική μιας σημαντικής μείωσης χρέους και η αποπληρωμή υποχρεώσεων στον επίσημο τομέα, θα μπορούσαν να είναι πιστωτικά θετικές για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος και chief Credit Officer EMEA της Moody's Investors Service, Κόλιν Έλις, εκφράζοντας την άποψη ότι τα παρελθοντικά μέτρα ελάφρυνσης χρέους ήταν πολύ μικρά για να επηρεάσουν σημαντικά το βάρος χρέους της Ελλάδας και τις υποχρεώσεις πληρωμών.