ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου ζήτησαν «καθαρή λύση» για το χρέος

EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους με μια «καθαρή λύση», ανέλυσαν τη Δευτέρα σε συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών-μελών της ευρωζώνης για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Αφού τονίσθηκε πως «αναζητείται μία καθαρή λύση» επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Όπως τόνισαν οι υπουργοί, μόνο έτσι οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι Έλληνες πολίτες θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Δηλώσεις στους ανταποκριτές

Μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως πλησιάζουμε την ώρα που θα πρέπει να υπάρξει μία απόφαση για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλες οι πλευρές πιέζονται για να καταλήξουν σε μία συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην επιτευχθεί η συνολική συμφωνία που η ελληνική οικονομία χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα ή ανικανότητα να πάρει αποφάσεις, αλλά φαίνεται ότι πλησιάζουμε πλέον την ώρα που θα πρέπει να παρθεί μία απόφαση», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα. «Είναι ένα θέμα για την ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και έχει το δικό της Δ.Σ. και πολλές φορές, όπως ο Κύριος μας, λειτουργεί με μυστήριους τρόπους», είπε.

Για το τελευταίο Eurogroup σημείωσε ότι υπήρχε μία γραμμή που ήταν αδύνατο για την ελληνική πλευρά να δεχτεί: «Εμείς, το Eurogroup, αντιλαμβανόμαστε ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι επαρκή για να θεωρήσει το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Όπως εξήγησε, η ανακοίνωση του Eurogroup έδινε το λάθος σήμα στους επενδυτές, ενώ η λύση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ήταν περισσότερο μία λύση που βοηθούσε την κατάσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, και όχι την Ελλάδα.

«Δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορούμε να έχουμε δοκιμαστική πρόσβαση στις αγορές εάν όλα τα κομμάτια βρίσκονται στη θέση τους, εάν έχουμε καταλήξει σε ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα στις 15 Ιουνίου. Θα είναι έργο του ΟΔΔΗΧ μετά να κανονίσει τις λεπτομέρειες», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης