Δ. Τρυφωνόπουλος: Εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό το 2017
Εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό είναι το 2017 καθώς συνεχίζεται το σερί των αυξημένων αφίξεων, όπως δηλώνει στο CNN Greece o γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τρυφωνόπουλου οι αφίξεις θα φθάσουν τα 30 εκατομμύρια και η αύξηση των αφίξεων σε σύγκριση με το 2016 θα προσεγγίσει το 7%.
Η συνεχιζόμενη αύξηση οφείλεται στη στρατηγική για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προβολή του τουριστικού προϊόντος σε στοχευμένες παραδοσιακές και νέες αγορές. Τουρίστες από τα BRICS και την Κίνα, οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και ο θεματικός τουρισμός αποτελούν σημεία- κλειδιά της στρατηγικής που ακολουθείται.
Ο γ.γ του ΕΟΤ εκτιμά ότι δεν υπάρχει «οροφή» για την αύξηση των αφίξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται συγκεκριμένη στρατηγική για ισόρροπη γεωγραφική και χρονική κατανομή των τουριστών. Εάν εφαρμοστεί μια πενταετής στρατηγική συνδυάζοντας την αύξηση των αφίξεων και την αύξηση των επενδύσεων τότε το 25% του ΑΕΠ μπορεί να προέρχεται από τον τουρισμό, μετά το 2020.
Ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας και μπορεί να αποτελέσει το «ανάχωμα» για την διαρροή της νεολαίας στο εξωτερικό. «Οι Έλληνες νέοι είναι πολύγλωσσοι και μπορούν να αποτελέσουν τα στελέχη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας», λέει ο κ. Τρυφωνόπουλος, σημειώνοντας ότι φέτος δημιουργήθηκαν 150.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το 50% των σχεδίων στον επενδυτικό νόμο αφορούν τον τουρισμό, υπογραμμίζει ο κ. Τρυφωνόπουλος και τονίζει πως έχουν γίνει 142 νέες επενδύσεις στον τουρισμό, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται μεγάλοι «παίκτες» της τουριστικής βιομηχανίας και όμιλοι του εξωτερικού. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην δεκαπεντάδα του Παγκόσμιου τουρισμού και στόχος της στρατηγικής και του πλάνου προβολής από τον Ε.Ο.Τ. που έχει χαραχθεί είναι να μπει στην δεκάδα την επόμενη διετία.
Στέλεχος επί 25ετία στον ιδιωτικό τομέα ο κ. Τρυφωνόπουλος, δεν επελέγη ως κομματικό στέλεχος για τη θέση του γ.γ. του Ε.Ο.Τ. Θεωρεί ότι «όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η διετής θητεία του έχει αποδώσει». Εκτιμά πως η επιλογή τεχνοκρατών σε ανάλογες θέσεις – κλειδιά στον δημόσιο τομέα θα φέρει προστιθέμενη αξία ενώ διατυπώνει την πρόταση για θέσπιση πενταετούς θητείας με στόχο την χάραξη και υλοποίηση στρατηγικής από συγκεκριμένα πρόσωπα για να μην διακόπτεται από την εναλλαγή των κυβερνήσεων.
Υποστηρίζει, ότι επειδή το τουριστικό προϊόν είναι πολυσύνθετο και εμπλέκονται με συναρμοδιότητες πολλά υπουργεία, θα πρέπει να τελεί ο Τουρισμός υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού.