ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωνία για το χρέος στο Eurogroup - Το εφιαλτικό σενάριο μέχρι το 2060

REUTERS/ Yves Herman

Την ασυμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καταδεικνύει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις «αμφιβολίες που υπάρχουν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν».

Αναφερόμενη στην έγκριση από την ελληνική βουλή του νέου πακέτου μέτρων και στο προσεχές Eurogroup, η εφημερίδα γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα καταλήξει σε μια θετική απόφαση για την Ελλάδα και ότι επιπλέον η ΕΚΤ θα αγοράσει σύντομα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

«Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την FAZ δύο είναι τα σενάρια: «Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ. Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%».

Πίσω από τα διαφορετικά σενάρια, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και για την ικανότητα της χώρας να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις. «Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στην τελευταία έκθεσή του καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν. Η Αθήνα ως τώρα συχνά έχει επικυρώσει νομοθετικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις έχει εφαρμόσει στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μάλλον ζοφερές, και το ΔΝΤ ζητά έτσι ελάφρυνση χρέους».

Κλείνοντας η FAZ σημειώνει ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου είναι η «τελευταία θυσία», που αναμένεται να εισφέρει στον δημόσιο προϋπολογισμό 5 δις ετησίως. «Αυτή ήταν και η απαίτηση του ΔΝΤ». Εάν βέβαια επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια των Ευρωπαίων η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2018 με 2020 και στη συνέχεια να αποδώσει μέρος των πλεονασμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις ή φορολογικές δαπάνες. Στο μεταξύ, σίγουρο είναι επίσης ότι η διελκυστίνδα για την πίστωση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κοστίζει για την ώρα στην πραγματική οικονομία, σημειώνει η FAZ.

Πλούσιες διεργασίες πριν το Eurogroup

Το μεσημέρι της Δευτέρας και λίγο μετά τη λήξη του πρωινού EuroWorking Group θα γνωρίζουμε εάν το Eurogroup που θα ακολουθήσει θα βγάλει «άσπρο καπνό» για το χρέος ή όχι. Όλες οι ενδείξεις μέχρι τώρα δείχνουν πως οι αποφάσεις θα μετατεθούν για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και το οποίο θα αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Οι διεργασίες πάντως σήμερα και αύριο αναμένεται να είναι πλούσιες, αφενός διότι θα συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, στην οποία θα αποτυπώνεται η ελληνική πρόοδος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αφετέρου διότι υπάρχουν πληροφορίες για τηλεδιασκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών σε επίπεδο Washington Group για το θέμα του χρέους.

Αύριο μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά μεταβαίνει με επεξεργασμένες θέσεις για το χρέος στη βελγική πρωτεύουσα και πως για το λόγο αυτό βρέθηκε στην Αθήνα και στέλεχος της Rothschild, που είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου για το χρέος.

Αν και κάποιοι αναμένουν μια πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει το απόγευμα της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί νωρίς την Τρίτη, αυτό ωστόσο θα καταδειχτεί κατά την άφιξη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης , δεδομένου προσερχόμενοι στο συμβούλιο θα γνωρίζουν το εάν στο πρωινό EuroWorking Group υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος έχει ήδη μιλήσει για πιθανότητες 50-50 για συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης