Bloomberg: «Κλειδί» για την ελάφρυνση του χρέους τα νέα μέτρα ή καταστροφή;
Δύο σενάρια καταγράφει το πρακτορείο Bloomberg για το μέλλον της Ελλάδας έπειτα από την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, είτε θα αποτελέσουν «κλειδί» για την ελάφρυνση του χρέους, είτε η διαρκής λιτότητα θα καταστρέψει τη χώρα και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει νέο πρόγραμμα βοήθειας.
«Οι πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θα είναι καθοριστικές για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που θα έχει ως αποτέλεσμα την αρχή μίας περιόδου έντονης επενδυτικής δραστηριότητας για τη χώρα και το τέλος της οικονομικής κρίσης. Αν δεν γίνει αυτό, η λιτότητα θα συντρίψει τη χώρα και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλο ένα πακέτο διάσωσης. Σύντομα θα μάθουμε τι από τα δύο θα γίνει» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του Bloomberg και προσθέτει:
Μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία βυθίστηκε και πάλι στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι Έλληνες βουλευτές την Πέμπτη ενέκριναν τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούσαν οι πιστωτές, προκειμένου να μείνουν σε ισχύ τα δάνεια διάσωσης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μήπως η επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων "πνίξει" την οικονομία σε τέτοιο βαθμό, που θα χαθεί ο στόχος για την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λιτότητα και το αδιέξοδο.
Εάν η Ελλάδα αναλάβει μια αρκετά σημαντική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να επιτρέψει την είσοδο των επενδυτών στην πραγματική οικονομία. Μια τέτοια συμφωνία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα».
«Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών" και "είναι η σειρά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως κάναμε και εμείς", ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Οι ελληνικές αγορές σημείωσαν άνοδο αυτό τον μήνα έπειτα από την ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αβεβαιότητα για την πορεία αυτής της συμφωνίας προκάλεσε την επαναφορά της χώρας στην ύφεση και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2017 σε 1,8% από 2,7%», υπογραμμίζει.
Σημείο καμπής
Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο του αισιόδοξου σεναρίου, μια συμφωνία για το χρέος που ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της (ομολόγων), το QE. Αυτό θα προκαλέσει μια ροή ξένων επενδύσεων που κυνηγούν αποδόσεις σε μια χώρα όπου η κεντρική τράπεζα λέει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι, δυνητικά».
«Σε αντάλλαγμα», συνεχίζει, «η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι περίμενε η κυβέρνηση της Αθήνας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότεινε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα απαιτηθεί ένα ακριβό αντίτιμο από την ελληνική οικονομία, εάν υποτεθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί».
«Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε την Πέμπτη, περιελάμβανε 5,4 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια) μέτρα στήριξης των πολιτών για τα έτη 2019 και 2020 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων που ζητούσαν οι πιστωτές. Αλλά η προϋπόθεση είναι ότι αυτό το κίνητρο θα ξεκινήσει μόνο εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επιτύχει τον στόχο της, δείχνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% πέρυσι σε σύγκριση με στόχο 0,5% και παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο στοιχείο ως απόδειξη ότι το ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξο» σημειώνει το Bloomberg.