ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανική «παρέμβαση» πριν τη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Πολιτικό κυνήγι μαγισσών» χαρακτήρισε χθες Πέμπτη ο Άντι Μπαρ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τη δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.

«Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών», είπε ο Μπαρ, κατά την συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής στην οποία μίλησαν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για τα «Διδάγματα από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα».

Ο χρόνος που έγινε η αναφορά του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή δεν είναι τυχαίος, καθώς στις 29 Μαΐου 2017 θα διεξαχθεί στο Εφετείο η δίκη του κ. Γεωργίου με την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, κατηγορία για την οποία είχε κριθεί αθώος το Δεκέμβριο του 2016 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ανδρέας Γεωργίου φέρεται να έχει διαπράξει παράβαση καθήκοντος διότι είχε διατηρήσει για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη παρέμβαση υπέρ του κ. Γεωργίου εντός λίγων ημερών. Είχε προηγηθεί επιστολή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Στατιστική Διακυβέρνηση (European Statistical Governance Advisory Board, ESGAB) Μάρτι Χετεμάκι προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την οποία τασσόταν υπέρ του κ. Γεωργίου.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού φορέα ανέφερε στην επιστολή του ότι οι διώξεις κατά του κ. Γεωργίου και δύο ανώτατων πρώην υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ έχουν «ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο». Κατά τον ίδιο είναι «παράδοξο» ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να λογοδοτεί δικαστικά, ενώ αυτοί που συγκάλυπταν επί χρόνια το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχουν υποστεί κυρώσεις. Όπως ανέφερε σχετικά:

Ενώ ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις κατά τριών πρώην υπαλλήλων, που σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφάρμοσαν σωστά τους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, δεν ασκήθηκαν παραδόξως νομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον εκείνων, που... ήταν υπεύθυνοι για τα λανθασμένα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης