ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΣΕΒ ζητά αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

«Σήμερα, που η Ελλάδα περνάει σε μια νέα φάση εξωστρέφειας, μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, και με ορατό το τέλος του προγράμματος και ορατή την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε να δώσουμε έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας». Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του.

Στη συνέχεια, επισημαίνει: «Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε το ολοκληρωμένο κείμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021, ώστε να επανέλθουμε με πρόσθετα σχόλια, πάντα σε μια προσπάθεια εποικοδομητικής κριτικής», τονίζοντας πως:

Στέκεται πάντα με υπευθυνότητα απέναντι στις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς οι θέσεις του και η στάση του να εξαρτώνται από τις πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν την κυρίαρχη κυβέρνηση της χώρας.

Συνεχίζοντας τον διάλογο με το υπουργείο Οικονομίας για τα θέματα της απασχόλησης ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων ή η αύξηση του δημόσιου χρέους, για να χρηματοδοτηθούν προσωρινές θέσεις απασχόλησης από το δημόσιο, αντί της ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της φορολογίας, να κάνουν επενδύσεις και να αυξήσουν σε μόνιμη βάση την απασχόληση, χωρίς αύξηση του δημοσίου χρέους, δεν συνιστούν βέλτιστες πρακτικές». Προσθέτει ακόμη ότι:

Αργά ή γρήγορα, όσοι φορολογούνται καταχρηστικά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, σταματούν να παράγουν ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν όλο και υψηλότερους φόρους, σε έναν φαύλο κύκλο όπου οι νέοι φόροι οδηγούν σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, και τους συνεπείς φορολογούμενους να μειώνουν τη δραστηριότητά τους, και να εξέρχονται από το σύστημα.

Τέλος ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «χωρίς να φτιάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, με παρόμοιες αποδόσεις με αυτές στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές, δεν πρόκειται να υπάρξει η επενδυτική έξαρση που είναι αναγκαία, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες αφθονούν όχι μόνο λόγω της αποεπένδυσης αλλά και λόγω των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης