ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Επικίνδυνη για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ

Στουρνάρας: Επικίνδυνη για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα λόγω διαφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ως το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην επιθεώρηση Politico.

«Βραχυπρόθεσμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξει διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Σε περίπτωση που θα συνέβαινε αυτό, θα δημιουργούσε πρόβλημα, επειδή η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας, και τα ζητήματα θα περιπλέκονταν», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον ίδιο σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς δεν ξέρει ποιες θα ήταν οι νομικές συνέπειες για ορισμένα κράτη- μέλη, ιδίως στη Γερμανία, που έχουν δηλώσει ρητά στο Κοινοβούλιό τους ότι χρειάζονται το ΔΝΤ ως εταίρο. «Είμαι βέβαιος πάντως ότι στην απίθανη περίπτωση που θα αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα βρεθεί λύση. Αλλά αυτή η εξέλιξη μπορεί να καθυστερήσει τη λύση. Ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Άλλωστε, μένει μόνο ένα έτος μέχρι την ολοκλήρωσή του», προσέθεσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, που έγιναν δυνατά χάρη στις πολλές θυσίες του ελληνικού λαού μετά το 2010, ενώ υποστήριξε πως έχει πλέον διαμορφωθεί ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στη ευρωζώνη. «Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα όχι μόνο είναι υπέρ του ευρώ, αλλά και έχουν ψηφίσει στη Βουλή τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαι πιο αισιόδοξος. Τώρα υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για λαϊκισμό», είπε σχετικά.

Ο ίδιος φάνηκε να πιστεύει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αν και τόνισε πως απαιτείται μεγαλύτερη οικειοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε τη φορολογία «μάλλον υπερβολική» και είπε πως θα είναι πολύ θετικό εάν η Ελλάδα κατορθώσει να μειώσει τον τελικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ σε 2% μετά το 2020. «Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και του κεφαλαίου. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι οι πιστωτές μας το καταλαβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές μετά τη λήξη αυτού του προγράμματος το 2018», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Εάν η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα και το Eurogroup αποφασίσει να καθορίσει πιο συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε ναι, πιστεύω ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο», ανέφερε για το θέμα και προσέθεσε πως «η Ελλάδα έχει άφθονο χρόνο ώστε να επωφεληθεί από την ποσοτική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου επανεπένδυσης των τίτλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ