Πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα βλέπει ο Σόιμπλε- «Να τελειώνουμε» λέει η Λαγκάρντ
Στην αναφορά πως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αναζητούν μια λύση για το ελληνικό χρέος στη βάση της συμφωνίας του Μάιου 2016 προχώρησε από τη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε από το Μπάρι πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο ζήτημα αυτό.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε από το πρωί το CNN Greece πως το αίτημα του ΔΝΤ για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα του πως στις 22 Μαΐου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε σε αυτό που συμφωνήσαμε το Μάιο του 2016. Αυτή είναι η βάση στην οποία δουλεύουμε... Είμαι ακόμα υπέρ στο να βρεθεί λύση, τουλάχιστον μια πολιτική λύση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου», ανέφερε.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και πως δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο ζήτημα αυτό.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό το πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους. Δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που είναι επιτακτικό», δήλωσε.
Να σημειωθεί πως μέχρι και πρόσφατα το ΔΝΤ μιλούσε για την ανάγκη οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους να πάνε πιο μακριά από το πνεύμα του Eurogroup του περυσινού Μαΐου. Ενδεικτικά στην έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία που είχε δημοσιοποιήσει προ τριμήνου το ΔΝΤ, ζητούσε η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους να βασιστεί σε παρεμβάσεις που «υπερβαίνουν το πεδίο των μέτρων που προτείνει η Ευρωομάδα».
Στην ίδια έκθεση το Ταμείο ανέφερε πως «προκειμένου να υπάρξει περισσότερη αξιοπιστία στη στρατηγική για το χρέος της Ελλάδας, απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων όσον αφορά στον τύπο και το εύρος της ανακούφισης του χρέους που αναμένεται».Πλέον ο συμβιβασμός του Ταμείου με την Γερμανία οδήγησε αφενός την Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της να κάνουν πίσω στο θέμα των πρόσθετων παρεμβάσεων για το χρέος αφετέρου ανάγκασε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δεχθεί την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα προεκλογικά.
Το σφικτό χρονοδιάγραμμα
Μια πρώτη πολιτική συζήτηση για τις λεπτομέρειες ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει σήμερα και αύριο στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Μπάρι και στο λεγόμενο Washington Group. Θα ακολουθήσει μια πρώτη τεχνική επεξεργασία των μέτρων για το χρέος και η συζήτηση για το ύψος των πλεονασμάτων στο EuroWorking Group της προσεχής Δευτέρας. Η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί για τις σχετικές αποφάσεις του Washington Group πιθανότατα κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στο Πεκίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε κάθε περίπτωση η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων για το χρέος θα συνεχιστεί και μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου όπου θα αναζητηθεί μια πρώτη συμφωνία για τις κατευθύνσεις πολιτικής.
Κομβικό τόσο για την αποκρυστάλλωση της αξιόπιστης στρατηγικής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που σχετίζεται με τη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι το Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου. Αυτό διότι την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν στην ετήσια τους σύνοδο τα Συμβούλια Διοικητών (Board of Governors) και Διευθυντών (Board of Directors) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τα οποία θα σφραγίσουν τις αποφάσεις του Eurogroup.