Τσακαλώτος: «Χαρτογραφούνται» οι δαπάνες για τα ενοίκια του Δημοσίου
Η περιστολή της σπατάλης που σχετίζεται με τα μισθώματα του Δημοσίου θα περιληφθεί στην «επισκόπηση δαπανών» που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Αυτό απεκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Α΄ Αθηνών του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη.
Ο κ. Λυκούδης ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με το ότι παραμένουν ανεκμετάλλευτα κτίρια που είναι στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και κοστίζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος.
Ο βουλευτής του Ποταμιού ανέφερε πως το κτίριο επί της λεωφόρου Θηβών 196-198 στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το οποίο είχε αρχικά κτιστεί ως αποθήκη της καπνοβιομηχανίας Γ.Α. Κεράνης ΑΒΕΝΕ, αγοράστηκε το 1998 από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Το τίμημα για την αγορά, την ανακαίνιση και την εκτέλεση συμπληρωματικών ενεργειών στο κτίριο ανήλθε σε 56.628.769,29 ευρώ. Όμως το κτίριο παρέμεινε για 15 χρόνια κενό έως το 2011, οπότε μεταβιβάσθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Δύο χρόνια αργότερα, το 2013, με την υπ' αριθμόν 8001/5.9.2013 απόφαση παραχωρήθηκε προς χρήση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, με την υποχρέωση καταβολής ετήσιου μισθώματος ύψους 2.652.000 ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για παραχώρηση του κτιρίου σε επενδυτή.
Στη συνέχεια το ακίνητο πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο του sale and lease back και στη συνέχεια μισθώθηκε για 20 χρόνια με σκοπό τη στέγαση γενικών κυβερνητικών υπηρεσιών με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 221.000 ευρώ, δηλαδή 2.652.000 ευρώ τον χρόνο. Επιπρόσθετα το κράτος επωμίζεται και τα έξοδα για τα ασφάλιστρα, που ανέρχονται στις 19.000 ευρώ ετησίως, καθώς και για τη συντήρηση του κτιρίου.
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποχώρησε από το ακίνητο ενημερώνοντας το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα στον έκτο όροφο στεγάζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πληρώνοντας το τίμημα που αντιστοιχεί για τη χρήση του ορόφου. Το Δημόσιο όμως είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει κάθε μήνα όλο το ποσό του ενοικίου σε ένα κτίριο που είναι ουσιαστικά κενό», ανέφερε ο κ. Λυκούδης.
Στην απάντηση του ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε πως το κτήριο είναι σχεδόν άδειο και ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προχωρήσει σε αυτό η μετεγκατάσταση γενικών γραμματειών και διευθύνσεων των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, καθώς και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Στόχος μας είναι να γεμίσει έως τα Χριστούγεννα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν αναφέρθηκε σχηματικά στη βρετανική σειρά «Yes minister» στην οποία όπως είπε ο γραφειοκράτης βρίσκει τρόπους να καθυστερεί τις αποφάσεις.
Ο κ. Λυκούδης έκανε αναφορά και σε μια άλλη ενδεικτική περίπτωση αυτή του κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισιάς 39 στον Δήμο Αμαρουσίου. Το εν λόγω κτίριο, που χτίστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και στο οποίο στεγαζόταν το Κέντρο Γραπτού Τύπου, ανήκε στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η οποία έχει συγχωνευθεί με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ το παραχώρησε για χρήση, άνευ ανταλλάγματος, στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια το ακίνητο πέρασε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, περιήλθε στη Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο του sale and lease back και μισθώθηκε από το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών.
«Σήμερα στο κτίριο στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σύντομα θα αποχωρήσουν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει κενό. Το Δημόσιο ωστόσο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει το μηνιαίο ενοίκιο, το οποίο ανέρχεται σε 290.600 ευρώ, και επίσης τα ασφάλιστρα και τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να γίνουν επισκευές στο ακίνητο προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Για το θέμα άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.
Καταλήγοντας ο υπουργός ανέφερε πως τα ανεκμετάλλευτα κτίρια που είναι στη δικαιοδοσία του Δημοσίου και κοστίζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος περιλαμβάνονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την «επισκόπηση δαπανών» που θα γίνει για όλο το Δημόσιο έως το τέλος του 2017. «Εκεί θα συμπεριληφθεί και το θέμα της χρήσης των ακινήτων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.