Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 προβλέπει το νέο Μνημόνιο
Το αργότερο μέχρι το 2022 και το νωρίτερο έως το 2021 θα διατηρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) που συνομολόγησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.
Σύμφωνα με το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο έχει ημερομηνία 2 Μαΐου και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt η Ελλάδα θα στοχεύσει σε μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού προκαταρκτικών παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων.
«Αυτό υποστηρίζεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά ακολουθώντας τη δημοσιονομική πορεία που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75 και 3,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
«Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, μέχρι το 2021/22. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης εφαρμόζονται εγκαίρως και έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό έως 0,3% του ΑΕΠ έως το 2018, χωρίς πρόσθετα μέτρα», αναφέρει το κείμενο του νέου Μνημονίου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση ως προαπαιτούμενη δράση θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγική 2018-2021 που θα θέτει ανώτατα όρια δαπανών.
Σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος του ESM τo πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019, 2020 και 2021 θα υποστηριχθεί με την υιοθέτηση των εξής παραμετρικών μέτρων:
• Τον εξορθολογισμό των παροχών κοινωνικής πρόνοιας και την κατάργηση των φορολογικών δαπανών, κάτι που θα αποδώσει 259 εκατ. ευρώ.
• Τον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη κάτι που θα αποδώσει 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 ευρώ εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018.
• Τη νομοθέτηση φόρου επί των βραχυπρόθεσμων μισθωμάτων τουριστικών καταλυμάτων που θα αποφέρει 48 εκατ. ευρώ το 2018.
• Τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης που θα μειώσει το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα κατά 33 εκατ. ευρώ το 2018.
• Τον εξορθολογισμό ορισμένων επιδομάτων στο στρατιωτικό τομέα, που θα εξοικονομήσει 7 εκατ. ευρώ το 2018.
Όσον αφορά στα έσοδα, το αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρει πως οι δράσεις θα έχουν κυρίως ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη συλλογή των φόρων και sτην παροχή κινήτρων για τη φορολογική συμμόρφωση.
Τα προαπαιτούμενα
Σε σχέση με την «προπαρασκευαστική δέσμη μέτρων» το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές υποχρεούνται να νομοθετήσουν τις ακόλουθες δράσεις:
• Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγική 2018-2021, με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους να πρέπει να επιτευχθούν «χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα».
• Τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα παρέχει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019 και έως το 2021.
• Τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ώστε να προκύπτει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 και 2021.·
• Ένα φιλικό προς την ανάπτυξη πακέτο (σ.σ. αντίμετρα), το οποίο θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με επίπτωση 0,8% του ΑΕΠ, τη μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων με επίπτωση 0,1% του ΑΕΠ και τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με επίπτωση 0,1% του ΑΕΠ
•Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες (επίδομα στέγασης, παροχές για παιδιά, σχολικά γεύματα, αύξηση παιδιών που θα πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία / προσχολική εκπαίδευση, συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) με επίπτωση 0,7% του ΑΕΠ, υψηλής ποιότητας δημόσιες επενδύσεις υποδομής με επίπτωση 0,1-2,2% του ΑΕΠ και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με επίπτωση 0,1-0,2% του ΑΕΠ.
Το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου αναφέρει πως το ΔΝΤ θα επιδιώξει διαβεβαιώσεις από την Αντιπολίτευση σχετικά με τη μη αντιστροφή των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2020.
Ακόμη, σημειώνεται πως οι ελληνικές αρχές θα παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και των αντίμετρων είανι συμβατός με το ελληνικό Συντάγμα.
Στην ίδια βάση οι αρχές θα παράσχουν νομική άποψη ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνο με το ελληνικό Σύνταγμα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ενώ θα παράσχουν επίσης μια λεπτομερή ποσοτική εκτίμηση του αναδιανεμητικού αντίκτυπου των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.