ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 10 ημερών για την ψήφιση 80 προαπαιτουμένων

ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μόλις 10 ημέρες έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση για να δρομολογήσει την ψήφιση 80 προαπαιτούμενων και να συμφωνήσει άλλα 20 τεχνικής φύσης ζητήματα με τους θεσμούς, ώστε να προλάβει να αποσπάσει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ωστόσο, αν και με τους Ευρωπαίους υπάρχει ήδη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) το ΔΝΤ θα βάλει την υπογραφή του στην τελική συμφωνία μόνον εάν διευκρινιστούν και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνον τότε το Ταμείο θα θεωρήσει ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πως μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα στηριξης για την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά δύσκολα θα υλοποιήσει εγκαίρως και τα 100 μέτρα ορόσημα (80 +20) που περιγράφονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά κυρίως διότι η αμφισημία της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος εκτιμάται πως θα καθυστερήσει τις αποφάσεις, μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζουν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έως εκείνο στο οποίο θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολογησης.

«Στις 22 Μαΐου θα γίνει ένα ακόμη πολιτικό βήμα», ανέφερε το CNN Greece κοινοτικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις ως πέντε εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ από τον ESM, τα οποία θα διατεθούν για αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και ένα μέρος για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η δόση είναι πως το ΔΝΤ θα ενημερώσει την ευρωζώνη πως θα διατυπώσει θετική γνώμη στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Εάν το Ταμείο δεν λάβει από τους Γερμανούς όσα ζητά για την ελάφρυνση του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα τότε και η δόση θα μείνει στον «αέρα».

Οι ημερομηνίες –κλειδιά για το ελληνικό πρόγραμμα έχουν ως εξής:

11-13 Μαΐου

Θα έχουμε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί θα συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group, ήτοι οι υπουργοί των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και θα εξεταστεί το «μενού λύσεων» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

15 Μαΐου

Θα έχουμε την τακτική συνεδρίαση του EuroWorking Group για την προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου. Εκεί η ελληνική πλευρά θα ενημερωθεί για το τι αποφασίσθηκε στο Washington Group.

22 Μαΐου

Θα συνεδριάσει το Eurogroup που αναμένεται να κάνει επισκόπηση της ελληνικής προόδου και θα συζητήσει για το χρέος.

8 Ιουνίου

Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ μετά το Εurogroup. Δεν αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

15 Ιουνίου

Συνεδριάζει το Eurogroup, που αναμένεται να εγκρίνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

20 Ιουλίου

Συνεδριάζει η ΕΚΤ. Εάν έως τότε το ΔΝΤ έχει δώσει σήμα πως θα μετάσχει στο πρόγραμμα είναι πιθανόν να αποσαφηνιστεί και από την ΕΚΤ η ημερομηνία για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης