Απροθυμία υπουργών για μεταβίβαση ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών
Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να οριστικοποιηθεί η λίστα των εταιρειών δημοσίου συμφέροντος, που θα περάσουν στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να σταματήσει η σχέση των ΔΕΚΟ με το πολιτικό σύστημα και θεωρούν πως αυτό θα συμβεί με τη μεταφορά τους στην ΕΔΗΣ, η οποία είναι θυγατρική του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών όπου θα μεταβιβαστούν οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να έχει συσταθεί πριν από το Eurogroup της 22ης Μαΐου και η λίστα με τις εταιρείες που θα περάσουν στην ΕΔΗΣ θα πρέπει να έχει εγκριθεί εγκαίρως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Αλλά το κατά πόσο θα υπάρξει ομοφωνία εντός της κυβέρνησης για το θέμα, αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.
Να ξαναδεί το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, θέλει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ το υπουργείο Ενέργειας ζητά να προηγηθεί νομικός επανέλεγχος ως προς το ποιες ακριβώς δραστηριότητες θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο.
Στην περίπτωση της ΓΑΙΑΟΣΕ, που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και είναι αρμοδιότητας του υπ. Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο τελευταίος φέρεται να αποδέχεται τη μεταφορά στο Υπερταμείο μόνο κάποιων δικαιωμάτων και όχι αυτούσιας της εταιρείας. Διαφωνεί ακόμη τόσο για το 1% του ΟΤΕ, επικαλούμενος τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβαση με την Deutche Telecom, όσο επίσης και για το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (το υπόλοιπο 30% παραμένει προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ).
Να εξαιρεθούν ζητά από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου τόσο ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) όπως και η Κεντρική Αγοράς Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος την κομβική τους σημασία στην ανάπτυξη του χονδρικού εμπορίου.
Τέλος, στην εξαίρεση της ΔΕΘ-Helexpo λέγεται ότι επιμένει η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.