Το ΣτΕ αποφασίζει για τις «ζωντανές» και «νεκρές» φορολογικές υποθέσεις
Το ποιες φορολογικές υποθέσεις είναι «ζωντανές» και ποιες έχουν παραγραφεί κρίνεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το θέμα, το οποίο έχει ειδική βαρύτητα για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς επηρεάζει καθοριστικά τους φορολογικούς ελέγχους και το προγραμματισμό της Αρχής, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας.
Κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι του Δημοσίου σημείωσαν ότι εάν η Ολομέλεια ταχθεί με την άποψη του Β' Τμήματος περί αντισυνταγματικότητας, τότε θα χαθούν πολλά χρήματα, τα οποία το Δημόσιο κυνηγάει.
Να σημειωθεί πως το Β' Τμήμα εξέφρασε την άποψη ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις αντίκεινται στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου.
Η απόφαση του Β' Τμήματος αναφέρει ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από την λήξη είτε προ της αρχικής παραγραφής, είτε της προηγούμενης παράτασης αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμενος με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της πενταετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξης της παραγραφής.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.