ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μακρόν οδηγεί το ευρώ σε υψηλά επίπεδα εξαμήνου

Ο Μακρόν οδηγεί το ευρώ σε υψηλά επίπεδα εξαμήνου
EPA

Το ευρώ κινείται ξανά προς υψηλά εξαμήνου έναντι του δολαρίου, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι η ευρωζώνη αφήνει πίσω τους μεγάλους πολιτικούς κινδύνους.

Πέραν τούτοι οι επενδυτές ποντάρουν στην προσδοκία ότι η οικονομία στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τόσο φέτος όσο και του χρόνου, αλλά και ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει μέσα στο έτος να κλείνει την κάνουλα της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Το ευρώ έφτασε ξανά στα 1,095 δολάρια καθώς η προσοχή των αγορών στράφηκε ξανά στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, αλλά προς το παρόν οι αγορές δεν περιμένουν εκπλήξεις από την Τζάνετ Γέλεν και τους συνεργάτες της όσον αφορά τον χρόνο ή το μέγεθος των αυξήσεων.

Τους προηγούμενους μήνες πολλοί επενδυτές δίσταζαν να επενδύσουν στην Ευρώπη επειδή θεωρούσαν ότι υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας η Μαρίν Λεπέν. Πλέον οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν ποσοστό περίπου 60%.

Την ίδια ώρα θετικά έχουν λειτουργήσει για τις αγορές και τα στοιχεία από την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και τις υπηρεσίες είναι θετικά, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες των αναλυτών. Εκτός από τη Γερμανία που παραδοσιακά είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, οι αγορές βλέπουν επίσης ισχυρή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και σε χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ