Ο οίκος Fitch για την προκαταρκτική συμφωνία και η προειδοποίηση για το ΔΝΤ
Θετικό βήμα στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, σε σχετική έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της αποτελεί ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» περισσότερων κεφαλαίων για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναφορικά με τις λήξεις ομολόγων τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ταυτόχρονα, η προκαταρκτική συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο χρόνος - και η ακριβής έκβαση - που τελικά θα αρχίσουν να συζητώνται οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος παραμένουν αβέβαια.
Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή του ο οίκος Fitch, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές κατέληξαν στις 2 Μαΐου σε μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία, αν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, τότε το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα εγκρίνει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της επόμενης δόσης, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
Εάν αυτό συμβεί, τότε επιβεβαιώνεται η απόφασή μας να διατηρήσουμε αμετάβλητη την αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνει ακόμη ο οίκος. Για όλα αυτά η Fitch δηλώνει ότι λαμβάνει υπόψιν της την ευρεία συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τους όρους του προγράμματος που εφαρμόζει, καθώς και τη βούληση της Ευρωζώνης να αποφύγει μια νέα ελληνική κρίση.
Ωστόσο ο οίκος προειδοποιεί πως παραμένει υψηλή η πολιτική αντίθεση σε αρκετά σημεία του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που διατηρεί ζωντανούς τους κινδύνους εφαρμογής του. «Θεωρούμε πιο πιθανό η ελληνική βουλή να εγκρίνει τα μέτρα της συμφωνίας παρά να μην τα εγκρίνει», προβλέπουν οι αναλυτές της Fitch.
«Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη», σημειώνει ο οίκος Fitch, σε άλλο σημείο της έκθεσής του.