Θετικά αποτιμά η Moody's τη συμφωνία Ελλάδος – θεσμών
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές έφτασαν σε μια συμφωνία στα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που καθυστέρησε για καιρό και το βασικό θετικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι θα οδηγήσει ενδεχομένως σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους επίσημους πιστωτές, κάτι που θα καταστήσει το χρέος περισσότερο βιώσιμο», σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.
Η συμφωνία οδηγεί στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει τις μεγάλες οφειλές αποπληρωμής τον Ιούλιο.
Οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα, και ειδικότερα στους Ευρωπαίους πιστωτές, θα βελτίωνε τις προοπτικές αποπληρωμής του δημοσίου στους ομολογιούχους.
Οι βελτιωμένες προοπτικές αποπληρωμής θα ήταν ένα σημαντικό θετικό σημάδι της ικανότητας της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Αύγουστο του 2018, αφήνοντας μετά την Ελλάδα να χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω έκδοσης ομολόγων στις αγορές.
Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένης νέας μείωσης συντάξεων κατά μέσο όρο 9% το 2019 και σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα γίνει το 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτά θα μέτρα θα φέρουν συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2% του ΑΕΠ στα δυο χρόνια. Αν χαθούν οι στόχοι η μείωση του αφορολόγητου θα γίνει το 2019.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα βασικά θετικά στοιχεία της συμφωνίας που επετεύχθη πριν λίγες ημέρες, είναι ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προς τον επίσημο τομέα για την Ελλάδα, κάτι που θα καθιστούσε το χρέος της χώρας πιο βιώσιμο».
Το βασικό σημείο, γράφει η Moody’s, διαμάχης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων ήταν το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων που η χώρα μπορεί ρεαλιστικά να πετύχει για αρκετά χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% πέρυσι και συνολικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, συγκρινόμενο με έλλειμμα σχεδόν 6% του ΑΕΠ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο η Moody’s τονίζει ότι, όπως το ΔΝΤ, είναι δύσπιστη για το εάν η χώρα μπορεί να διατηρήσει τόσο υψηλά πλεονάσματα για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2018, γεγονός που σημαίνει απόκλιση 0,5-1% του ΑΕΠ. Δεδομένης της αρνητικής επίδρασης των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5% φέτος, σε σύγκριση με τον στόχο για 2,7% του ΑΕΠ. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συζητηθούν και πάλι μεταξύ των δανειστών, σημειώνει.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι επίσης πιθανό να ανοίξει το δρόμο για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στο να επανακτηθεί πρόσβαση στις αγορές καθώς και βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες», σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.