ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταξύ Σκύλλας (ΑΝΕΛ) και Χάρυβδης (θεσμών) τα ειδικά μισθολόγια

ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Τα πάνω - κάτω στο καθεστώς 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια φέρνει από το 2018 η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αν και το σχετικό νομοσχέδιο θα οδεύσει στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ωστόσο η τελική μορφή των διατάξεων δεν αποκλείεται να κλειδώσει ακόμη και στο «παρά 5» της ψήφισης τους από την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Οι παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν καταρτίσει το βασικό κορμό της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, πολιτικές πιέσεις και συσχετισμοί δεν έχουν επιτρέψει την οριστικοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί πως ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων είχε αποσυνδεθεί από την πρώτη αξιολόγηση διότι είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίζει τον παρελθόντα Μάιο πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψήφιζαν μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών.

Παζάρι εντός της κυβέρνησης

Πηγή με γνώση των συζητήσεων ανέφερε στο CNN Greece πως «το παζάρι για τα ειδικά μισθολόγια είναι περισσότερο εντός της κυβέρνησης παρά με τους θεσμούς». Η αναφορά αυτή δείχνει διασταλτικά πως η πλευρά των ΑΝΕΛ διατηρεί τις θέσεις της για το ζήτημα , δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι μια δεξαμενή ψήφων για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

«Δεδομένου ότι οι ένστολοι δικαιωθήκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις προσφυγές που έκαναν για την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012, αλλά αυτές οι μισθολογικές προσαρμογές δεν έχουν γίνει ακόμη, οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση που θα οδηγούσε σε μείωση των αποδοχών τους θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά, αλλά και νομικά», ανέφερε στο CNN Greece κυβερνητικός βουλευτής.

Κατά κάποιες πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμούσε να ευνοήσει πανεπιστημιακούς και ιατρούς του ΕΣΥ, ωστόσο πιθανότατα ο λογαριασμός να μην βγει εάν οι παρεμβάσεις στο επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών ή επικινδυνότητας των ενστόλων τελικά αναβληθούν.

Κονδύλί 5 δισ. ευρώ

Το μισθολογικό κονδύλι των αμειβόμενων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν πως οι αλλαγές στα ειδικά μισθολογια που θα ισχύσουν από το 2018 θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και δεν θα οδηγήσουν σε μείωση του σχετικού κονδυλίου.

Σε κάθε περίπτωση στελέχη και εργαζόμενοι των υπουργείων Εθνικής, Άμυνας, Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως και Ναυτιλίας θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων τους.

Οι βασικές παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προβλέπουν τα εξής:

  • Μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων. Από 20 που είναι σήμερα εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 50% τουλάχιστον.
  • Συγχώνευση μισθολογίων που έχουν παρόμοιο αντικείμενο απασχόλησης (π.χ. καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ ).
  • Ενσωμάτωση επιδομάτων στο νέο βασικό μισθό (π.χ. στους ιατρούς στο βασικό μισθό θα ενσωματωθεί το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και η πάγια αποζημίωση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης