456 ώρες μακριά οι αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους και QE
Κυριολεκτικά χωρίς ανάσα θα πρέπει να κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έως τις 22 Μαΐου προκειμένου να υλοποιήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της προληπτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τους θεσμούς, αλλά και προκειμένου να διασφαλίσει πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ευοδωθούν με τρόπο ευνοϊκό για τη χώρα.
Μεγάλο κομμάτι της ευθύνης τόσο για τη διεθνή εκπροσώπηση της Ελλάδος, όσο και για την εφαρμογή των νομοθετικών κειμένων που σχετίζονται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων έχει πέσει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Ενδεικτικά ο κ. Χουλιαράκης θα βρεθεί αύριο στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε ειδική συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα εξεταστεί η προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2019-2020, αλλά και στην οποία αναμένεται να εκκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να δρομολογήσει μέσα σε 12 ημέρες τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα και τις υπουργικές αποφάσεις που συμφωνήθηκαν με τους ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Μεταξύ άλλων στα προς κατάρτιση και νομοθέτηση κείμενα θα περιλαμβάνονται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2018-2021, το οποίο θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, αλλά και όλα τα άλλα συναφή με τη διαπραγμάτευση μέτρα.
Με πρώτο βιολί τον Ευκλείδη
Αυτά τα νομοσχέδια θα τα υποστηρίξει τόσο ο ίδιος όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση σκοπός είναι έως το τακτικό EuroWorking Group της 15ης Μαΐου να έχει δρομολογηθεί η ψήφιση των μέτρων, ώστε να ακολουθήσει η θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, η οποία θα επιβεβαιώνει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ότι η Ελλάδα ήταν συνεπής με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
Ενδιάμεσα στο διάστημα 11-13 Μαΐου θα διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας η σύνοδος της G7 στο περιθώριο της οποίας θα συνεδριάσει το περιβόητο Washington Group με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και εκπροσώπων των θεσμών (Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί) για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece o κ. Χουλιαράκης έχει ζητήσει να υπάρξει Έλληνας παρατηρητής στις εργασίες του Washington Group, ωστόσο πιθανότατα ο φόρτος εργασίας του δεν θα τους επιτρέψει να μετάσχει ο ίδιος σε αυτές.
Στόχος είναι το στο Eurogroup της 22ας Μαΐου η Ελλάδα να λάβει το «καλώς έχειν» των δανειστών για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και μια ξεκάθαρη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της χώρας που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και θα διευκολύνει την ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.