ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν τα βιβλία προσφορών Alpha-Eurobank, έως Παρασκευή Πειραιώς-Εθνική

Κλείνουν τα βιβλία προσφορών Alpha-Eurobank, έως Παρασκευή Πειραιώς-Εθνική
Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

Την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών και λοιπών επενδυτών κερδίζουν οι ελληνικές τράπεζες, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών. 

Ωστόσο απαιτείται ακόμα και η... βούλα της εκταμίευσης των 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να «κλειδώσει» το θετικό momentum.

Δύο από τις συστημικές τράπεζες, η Alpha και η Eurobank υπερκάλυψαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους, όπως έγκαιρα ενημέρωσε το CNN Greece, και οι άλλες δύο, Πειραιώς και Εθνική είναι κοντά στο να ολοκληρώσουν την διαδικασία με επιτυχία.

Τα βιβλία των προσφορών θα κλείνουν σταδιακά, με την Eurobank να ανακοινώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αποφάσεις της ακόμη και εντός της ημέρας. Μάλιστα, το διοικητικό της συμβούλιο ξεκίνησε τη συνεδρίαση για να αποφασίσει το κλείσιμο και την κατανομή των κεφαλαίων με βάση τις προσφορές που δέχτηκε τα μεσάνυχτα, καθώς η διαδικασία τυπικά ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

Η Eurobank κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες της από ιδιώτες επενδυτές κατά 2,039 δισ. ευρώ και πετυχαίνοντας το στόχο υπό το δυσμενές σενάριο του stress test, όπως αναμορφώθηκε μετά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που αναγνώρισε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στο πλαίσιο των capital plans. Οι πληροφορίες από αναλυτές θέλουν να έχει δεχθεί προσφορές για κεφάλαια 2,6 δισ. ευρώ.

Την υπερκάλυψη των 1,55 δισ. ευρώ που καλείτο να βρει από ιδιώτες επενδυτές πέτυχε και η Alpha, η οποία όπως ανακοίνωσε, θα διατηρήσει ανοικτό το βιβλίο προσφορών ικανοποιώντας το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο μπορεί να κλείσει και μέσα στην ημέρα, καθώς η τράπεζα φέρεται να έχει δεχθεί δεσμεύσεις για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ, εφόσον συνυπολογιστούν και αυτές που κατατέθηκαν υπό την αίρεση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Η επίτευξη της συμφωνίας δίνει ώθηση και στα βιβλία προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, οι οποίες έχουν στόχο να καλύψουν από ιδιώτες επενδυτές τις ανάγκες του βασικού σεναρίου των κεφαλαιακών αναγκών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην έκδοση ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) και κοινών μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη των κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο.

Σύμφωνα με πηγές πλησίον της Τράπεζας Πειραιώς το book building της μετά την συμφωνία ανέβασε... ταχύτητες, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μέχρι να κλείσει η εκκρεμότητα με τα προαπαιτούμενα και κυρίως να «ξεμπλοκάρουν» τα 10 δισ. ευρώ από τον ESM για τις τράπεζες, ώστε να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή τους στην αύξηση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το βιβλίο θα κλείσει την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να αντλήσει η Πειραιώς από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω αύξησης κεφαλαίου με μετρητά και έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ανέρχεται σε 1,34 δισ ευρώ μετά τις κεφαλαιακές ελαφρύνσεις που αναγνώρισε ο SSM ύψους τα 873 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 602 εκατ. ευρώ από την δημόσια πρόταση επαναγοράς ομολόγων και άλλα 271εκατ ευρώ από δράσεις του capital plan.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, το βιβλίο της οποίας αναμένεται επίσης, να κλείσει μέχρι την Παρασκευή. Η διοίκησή της υπό την κυρία Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η κατάθεση ιδιωτικών προσφορών στο εξωτερικό για την άντληση 1,456 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο σύνολο πρόσθετων απαιτούμενων κεφαλαίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μικρομετόχους.