ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη με το χρόνο για να κλείσουν οι διαφορές με τους θεσμούς

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) προσέρχεται για τη συνάντησή του με τους θεσμούς ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να προσδιορίσουν θεσμοί και κυβέρνηση το πώς θα δρομολογηθούν οι συζητήσεις επί των τεχνικών κειμένων τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), το κείμενο του ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜoU).

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών πως το MEFP του ΔΝΤ είναι μόλις πέντε σελίδες σε έκταση. Την τελευταία φορά που το ΔΝΤ συνέταξε MEFP για την Ελλάδα, το Μάιο του 2014, αυτό ήταν 35 σελίδες και το τεχνικό μνημόνιο που το συνόδευε ήταν άλλες 25 σελίδες (σύνολο 60).

Το CNN Greece απευθύνθηκε στο ΔΝΤ για το σχετικό ζήτημα, αλλά εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει. Η συγκεκριμένη πάντως προσέγγιση του ΔΝΤ δείχνει πως αυτό παραμένει στη γραμμή πως η Ελλάδα έχει πρόγραμμα με τον ESM και όχι με το Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα ξεκινήσουν να συζητούν με το οικονομικό επιτελείο, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, επί των ακανθωδών ζητημάτων της διαπραγμάτευσης. Όσα θέματα δεν επιλυθούν στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων θα οδηγηθούν προς συζήτηση στο επίπεδο των επικεφαλής των κλιμακίων.

«Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», εκτίμησε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.

Αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες πως υπάρχει πολιτική συμφωνία και πως το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας θα γίνει νωρίτερα από τις 22 Μαΐου, οπότε επιδιώκεται μια συνολική συμφωνία που αφορά στο χρέος, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών.

Εάν αυτή η έκθεση έρθει νωρίτερα από τις 22 Μαΐου, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει. Εάν όχι θα πρέπει να κυνηγήσει το ορόσημο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Το κατά πόσο είναι εφικτό να προσδιοριστούν έως τα μέσα της επομένης εβδομάδας τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση το αργότερο έως τις 13 Μάιου θα το γνωρίζουμε έως την Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης