Τα ελληνικά ομόλογα «προσγειώθηκαν» στα επίπεδα του 2014
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 6,377%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, καθώς η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας αυξήθηκε θεαματικά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο 0,5% που είχαν θέσει οι πιστωτές για το 2016. Το πλεόνασμα αυτό, που υπολογίζεται με βάση τους όρους του ελληνικού προγράμματος, επιβεβαιώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο στόχος για το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας έχει γίνει πεδίο διαμάχης μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνει η εφημερίδα.
Το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του στόχου 3,5% για μία δεκαετία μετά το 2018, για να αποφευχθεί η επιβολή πολύ μεγάλου βάρους λιτότητας στην ελληνική οικονομία, προειδοποιώντας ότι η σημερινή καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση βασίζεται σε εφάπαξ παράγοντες και δεν είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα. «Ωστόσο», προσθέτει το δημοσίευμα, «σχολιάζοντας τα στοιχεία σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για πλεόνασμα 1,7% φέτος και 3,5% το 2018.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat σήμερα δείχνουν, επίσης, ότι και η συνολική δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ήταν υγιής, καθώς παρουσίασε πλεόνασμα 0,7%, λίγο μόνο χαμηλότερο από το πλεόνασμα 0,8% της Γερμανίας και το τέταρτο καλύτερο στην Ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.