ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση, χρέος, QE και μετά άρση των capital controls

Αξιολόγηση, χρέος, QE και μετά άρση των capital controls

Θετικό πρόσημο έλαβε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Η χώρας μας δεν συγκέντρωσε αρνητική δημοσιότητα και οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΕ εστίασαν στη ανάγκη διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που θα οδηγήσουν ταχύτερα στην επιδιωκόμενη συμφωνία.

Η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ αξιοποιήθηκε για να αποσαφηνισθούν οι υποχρεώσεις κάθε πλευράς ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στη βάση αυτή ο ύπουργος Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης έλαβαν τα κείμενα του Μνημονίου του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία θα διαβουλευθουν με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

Ελληνικές πηγές ανάφεραν από την Ουάσιγκτον πως στόχος των εμπλεκομένων πλευρών είναι να οδηγηθούν σε συμφωνία επί των κειμένων εως την 1η Μαΐου και ακολούθως να ψηφιστούν έως τις 13 Μαΐου από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα που θα υποδειχθούν από τους θεσμούς.

Στόχος είναι η εβδομάδα μεταξύ 15 Μαΐου και 22 Μαΐου να αξιοποιηθεί για να συνταχθεί από τους θεσμούς πριν το Eurogroup η θετική έκθεση συμμόρφωσης, το λεγόμενο compliance report.

Από τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού στην Ούασιγκτον έγινε σαφές πως από τη στιγμή που θα αναχωρίσουν οι θεσμοί από την Αθήνα θα ξεκινήσουν και οι σχετικές διαβουλεύσεις για το χρέος.

Να σημειωθεί πως επειδή οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το χρέος παραμένουν. Από τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Παρασκευή πρόεκυψε πως αν και ο Γερμανός υπουργός συμφωνεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, επιμένει στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016 για το πως αυτο θα ελαφρυνθεί, ενώ από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πόουλ Τόμσεν προέκυψε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο με τα σημερινά μη αποσαφηνισμένα μέτρα για το χρέος, δηλαδή δεν καλύπτεται από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016.

Πιθανότατα στη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι μεταξύ 11-13 Μαΐου να γίνουν συζητήσεις και για το ελληνικό χρέος.

Οι ελληνικές αρχές ξεκαθάρισαν στο πλαίσιο του ΔΝΤ ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό αναφέρει το επίσημο κείμενο που κατέθεσε η Ελλάδα στην Επιτροπή του ΔΝΤ (IMFC) και το οποίο δείχνει γιατί η κυβέρνηση κυνηγά εναγωνίως την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η επισκόπηση των εξελίξεων στην Ελλάδα που κατατέθηκε στο IMFC αναφέρει τα εξής:

Το 2017 συνεχίζονται τα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2016.

Το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το 2016, ενώ για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφηκαν δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Το ποσοστό ανεργίας, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό σε απόλυτες τιμές, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε χρόνια (23,5%, από 24,9 το 2015 και 26,5 το 2014).

Η μείωση των τιμών (0,8%) ήταν επίσης πιο συγκρατημένη από το 2015 (-1,7%). Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν το 2016. Ο τρεχούμενος λογαριασμός ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένος.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η δεύτερη αξιολόγηση άρχισε τον Οκτώβριο και τώρα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει παραδοτέα στους ακόλουθους τομείς: δημόσια οικονομικά, δημόσια διαχείριση εσόδων, είσπραξη φόρων και κοινωνικών εισφορών, διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ιδίως με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη στις αγορές προϊόντων, στην αγορά ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, την ίδρυση του Υπερ - ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους. Αυτή η προσέγγιση - που προβλέπει περαιτέρω ελάφρυνση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης - βασίζεται στην απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η οποία αντανακλά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των τεσσάρων θεσμικών οργάνων. Εκείνη την εποχή, αποφασίστηκε να διαχωριστεί λ η ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη καθοριστεί και εφαρμόζονται επί του παρόντος από τον ΕSM.

Οι ελληνικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει επίσης το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό το βήμα θα αυξήσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, θα προωθήσει την πιστωτική επέκταση, θα μειώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και θα μειώσει το συνολικό κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη του τελικού στόχου των αρχών να εξαλείψουν τα capital controls. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαλείψει έναν από τους τρεις κύριους πυλώνες των κεφαλαιακών περιορισμών με την άρση όλων των περιορισμών στην πρόωρη, μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων με πιστωτικά ιδρύματα. Η χαλάρωση του δεύτερου πυλώνα - περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών - συνεχίζεται και θα ακολουθήσει σταδιακή χαλάρωση του τρίτου και του τελικού πυλώνα, δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους, θα διευκολύνει την επιστροφή των καταθέσεων και την επέκταση των πιστώσεων, καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου, ενισχύοντας τη διαδικασία οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης».