Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τα πλεονάσματα μετά το 2023
Μπορεί οι τεχνικές λύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους να είναι «απλά μαθηματικά», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε την Πέμπτη κοινοτικός αξιωματούχους στο CNN Greece από την Ουάσιγκτον, ωστόσο η απόφαση για το βάθος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πολιτική και ως εκ τούτου υπόκειται στην επίδραση του εκλογικού κύκλου της Ευρώπης και σε εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες χωρών όπως η Γερμανία.
Οι τεχνικές που θα επιτρέψουν στο ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή θα οδηγήσουν σε μείωση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ μετά το 2023 είναι εν πολλοίς οριοθετημένες. Αφενός σχετίζονται με τις επεκτάσεις των περιόδων ωρίμανσης των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για μια περίοδο έως 70 ετών, αφετέρου με την αναβολή καταβολής τόκων των δανείων του ESM και του EFSF και με την πρόωρη εξόφληση δανείων του επισήμου τομέα, όπως αυτά του ΔΝΤ.
Αυτό που είναι ακόμη ακαθόριστο, αλλά επιδρά καθοριστικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2022. Η συμφωνία της Μάλτας ξεκαθάρισε το τοπίο έως το 2022, οπότε συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% έως τότε. Αλλά για το 2023 και μετά η συζήτηση παραμένει ορθάνοικτη.
Η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει σε διατήρηση του στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2028. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και δεν γίνεται αποδεκτό από το Ταμείο.
Για όσο η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας θα συνεχίζεται τόσο θα καθυστερεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι δεν θα εκταμιεύεται η δόση των 7 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, την οποία η χώρα έχει ανάγκη για να μην πληρώσει με ίδια μέσα τα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο.
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στην ενημέρωση που θα κάνει σήμερα στους δημοσιογράφους από την Ουάσιγκτον αναμένεται να ρίξει φώς τόσο στο τι μέλλει γενέσθαι με τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και με το τι θα συμβεί με τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος, εάν η απόφαση υπαγωγής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα καθυστερήσει.
Να σημειωθεί πως αν και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν πως η υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο τους «έλυσε τα χέρια», ωστόσο δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν πως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα είναι το καταληκτικό ορόσημο και πως η Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως τα χρήματα που χρειάζεται.
Στις ημίωρες συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για ταχείες και καθαρές λύσεις για την Ελλάδα. Το εάν θα εισακουστεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, δεδομένου ότι στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών για το ελληνικό χρέος, τα αποτελέσματα των οποίων θα ενσωματωθούν στη δουλειά που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα την επομένη εβδομάδα.