Ομολογία Ρέγκλινγκ: Η υπόσχεση της ευρωζώνης για το χρέος δεν αρκεί στο ΔΝΤ
Στην επιβεβαίωση ότι η δέσμευση της ευρωζώνης πως θα παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν είναι επαρκής για το ΔΝΤ προχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) στην Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε στο σημείο αυτό πως η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση του ESM για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ.
Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των αποκαλούμενων περιφερειακών ρυθμίσεων χρηματοδότησης (RFA), ήτοι μηχανισμών διάσωσης όπως ο ESM, ο Ρέγκλινγκ έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ρέγκλινγκ είπε πως ο ESM μπορεί να κινητοποιήσει πολύ περισσότερους πόρους από ότι το ΔΝΤ, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν μια χώρα σε μια νομισματική ένωση χάνει πρόσβαση στην αγορά. «Το ΔΝΤ απλώς δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε σχετικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο χαμηλό κόστος δανεισμού του ESM και στη σημασία που έχει αυτό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Το κόστος δανεισμού που χρεώνουμε στις χώρες ισούται με το κόστος χρηματοδότησής μας συν ένα πολύ μικρό περιθώριο. Αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίσαμε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 6% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί ξανά βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο σημείο επεσήμανε πως τα επιτόκια δανεισμού του ESM ανέρχονται στο 1/3 περίπου των επιτοκίων των δανείων του ΔΝΤ και πως τα δάνειά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλες διάρκειες, ήτοι 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο. «Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι χάριτος, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει καθόλου το χρέος προς τον ESM. Έτσι, ο δανεισμός του ESM συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του ESM αναγνώρισε ότι η δέσμευση της ευρωζώνης πως θα παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν είναι επαρκής για το ΔΝΤ. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού, εάν το χρειαστεί η Αθήνα. Αλλά σε αυτό είναι δύσκολο να συναινέσει το ΔΝΤ, τουλάχιστον με την τρέχουσα εργαλειοθήκη τους», αποκάλυψε σχετικά.
«Κανείς δεν θέλει μεγάλη μείωση χρέους τώρα. Δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη. Αλλά ούτε και πολύ λίγη μείωση χρέους γιατί δεν είναι καλή για την Ελλάδα», προσέθεσε.
Για τις σχέσεις μεταξύ του ΔΝΤ και του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως αυτές εξελίσσονται και πως το ΔΝΤ πρέπει σαφώς να παραμείνει στο επίκεντρο του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος. «Ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τους επόμενους μήνες στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», ανέφερε.
«Υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες αυτή τη στιγμή. Το έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και πάντα βρίσκουμε λύσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάποια εργασία. Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να κάνουμε μερικές συναντήσεις για την Ελλάδα. Έχουμε Eurogroup στις 22 Μαΐου. Συνεπώς, εργαζόμαστε σκληρά για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο Ρέγκλινγκ.
Ολοκληρώνοντας με ένα θετικό μήνυμα την ομιλία του είπε πως είναι βέβαιος πως η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της ξανά πριν τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος. «Όσο εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο «success story» της Ευρώπης», τόνισε.