ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα Λαγκάρντ : Δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο ένα πλεόνασμα 3,5%

Βόμβα Λαγκάρντ : Δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο ένα πλεόνασμα 3,5%

Στη δήλωση πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πρέπει να καταρτιστεί με βάση προβλέψεις που να είναι λογικές και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, προέβη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Bretton Woods Committee στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Μπιλ Ρόουντς, πρώην επικεφαλής της Citigroup, για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με Ελλάδα και πως σήμερα η Ελλάδα έχει πρόγραμμα μόνον με τον ESM.

«Ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ δεν είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να δεσμευτούμε και να χρηματοδοτήσουμε», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στη βάση αυτή επανέλαβε την πάγια θέση ότι το ΔΝΤ ζητά ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και σε ελάφρυνση του χρέους.

«Για αυτό επιμένουμε στο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο σκέλος των συντάξεων και της φορολογίας», είπε σχετικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως τις τελευταίες εβδομάδες «έχουμε δει βελτιώσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Η ίδια προσέθεσε στο σημείο αυτό πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πως την επομένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την οριστικοποίηση των ζητημάτων.

Ειδική σημασία έχει η αναφορά που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ για το δεύτερο πυλώνα, δηλαδή για το σκέλος της ελάφρυνσης του χρέους. Παρουσία του Κλάους Ρέγκλινγκ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί κανείς εύλογα να υποθέσει πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωσή του.

«Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει προβλέψεων, που είναι λογικές και δεν προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα φθάσει το 3,5% για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια . Επειδή δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο και το ξέρουμε», σημείωσε σχετικά.