Η εμπορική αξία του ακινήτου δεσπόζει στο νέο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς
Η εμπορική αξία του ακινήτου η οποία θα προσδιορίζεται στη βάση εκτίμησης ειδικού εκτιμητή θα είναι το μέτρο με το οποίο θα υπολογίζεται η δόση του δανειολήπτη με το νέο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε επιτυχία ότι διατηρήθηκε το ποσοστό απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας για το 60% των δανειοληπτών. Όπως είπε η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών που αφορά στο 25% των δανειοληπτών θα έχει απόλυτη προστασία.
Στη δεύτερη κατηγορία που περιλαμβάνεται το 35% ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η δόση του δανειολήπτη που είναι σε οικονομική αδυναμία θα μειώνεται επί τη βάση της εμπορικής αξίας του ακινήτου, η οποία όπως εξήγησε θα αντιστοιχεί σε ένα δυνητικό ενοίκιο.
«Το δάνειο θα αναπροσαρμόζεται και μαζί η δόση του που στη βάση της τρέχουσας εμπορικής αξίας που είναι χαμηλότερη σήμερα από ό,τι πριν από 5-6 χρόνια», είπε.
Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε πως αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, ο δανειολήπτης θα εξέρχεται του πλαισίου προστασίας και θα παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν ο δανειολήπτης δεν συμμορφωθεί η τράπεζα θα δύναται να λαμβάνει πιο σκληρά μέτρα.
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είπε πως με τη συμφωνία που επετεύχθη προβλέπονται τρεις δικλείδες προστασίας για όσους δεν εντάσσονται στην κατηγορία των φτωχών νοικοκυριών. Η πρώτη είναι ο υπολογισμός της δόσης στη βάση της εμπορικής αξίας. Η δεύτερη δικλείδα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα ενισχυθεί για να δύνανται οι τράπεζες να ξεχωρίζουν ευκολότερα καλούς από κακούς δανειολήπτες. «Αυτό είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στον Κώδικα Δεοντολογίας και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης», τόνισε.
Ως τρίτη δικλείδα ανέφερε την οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων, εξηγώντας πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και θα πρέπει να πωλήσουν ακίνητα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους.