ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως θα επέλθει «ομαλότητα» στην ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία της Μάλτας.

Ζητούμενο για τους επενδυτές είναι η ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα εξαρτηθεί όμως από το χρόνο της λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το πώς αυτές θα αξιολογηθούν από την κεντρική τράπεζα, η οποία θα τρέξει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση το δεκαετές ομόλογο αναφοράς σημειώνει σήμερα απόδοση 6,7%, ενώ το διετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 7,4%, απέχοντας σημαντικά από το χαμηλό έτους που είναι 4,5%.

Το γεγονός ότι η καμπύλη επιτοκίων είναι αντεστραμμένη, δηλαδή οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων είναι μεγαλύτερες από τις αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων χρεογράφων, δείχνει πως οι επενδυτές αποτιμούν αυξημένο το ρίσκο χώρας.

Πάντως, ο «οδικός χάρτης» της συμφωνίας της Μάλτας, εφόσον εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση του ρίσκου. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση ο οδικός χάρτης προβλέπει τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
  • Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
  • H συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας.

Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί είναι το εάν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτιμηθούν ως επαρκή από τις αγορές και οδηγήσουν σε ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης