ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ επικρίνει Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία για «μονομερή» νομοθέτηση

REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας συστηματικά δεν ενημερώνει την ΕΚΤ για αλλαγές στην εθνική νομοθεσία που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της κεντρικής τράπεζας.

Η αναφορά αυτή εμπεριέχεται στην ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα το 2016 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία τονίζεται πως Ελλάδα, Ουγγαρία και Ιταλία, είναι τα «μαύρα πρόβατα» στον τομέα αυτό.

Συνολικά το 2016 καταγράφηκαν οκτώ περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση να ζητείται η γνώμη της ΕΚΤ επί σχεδίων εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων, από τις κάποιες κρίθηκαν σαφείς και σημαντικές. Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν ζητήθηκε η γνώμη της ΕΚΤ από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία κρίθηκαν σαφείς και σημαντικές καθώς και επανειλημμένες.

Ενδεικτικά, δεν ζητήθηκε η γνώμη της ΕΚΤ από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επί του νόμου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η γνώμη της ΕΚΤ δεν ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας επί νομοθετικού διατάγματος σχετικά με επείγοντα μέτρα για την προστασία των αποταμιεύσεων στον τραπεζικό τομέα, με στόχο τη θέσπιση νομικού πλαισίου για την παροχή έκτακτης δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης προς τις ιταλικές τράπεζες.

Ακόμη, η γνώμη της ΕΚΤ δεν ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Ουγγαρίας επί του νόμου για τους Εθνικούς Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή παράβαση της αρχής της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να ζητείται η γνώμη της ΕΚΤ για κάθε προτεινόμενη κοινοτική ή εθνική νομοθετική ρύθμιση που εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της. Όλες οι γνώμες της ΕΚΤ δημοσιεύονται στον δικτυακό της τόπο και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2016 η ΕΚΤ εξέδωσε 8 γνώμες επί προτεινόμενων κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων και 53 γνώμες επί σχεδίων εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης