ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηλεκτροσόκ» στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η ΔΕΗ

Η επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ μετά την αποτυχία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με τις δημοπρασίες ρεύματος φέρνει τριβές εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης φαίρεται να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για εφαρμογή δικής του πολιτικής στην επιχείρηση, που καθυστέρησε να δώσει λύση στα προβλήματα συμβάλλοντας με τη στάση του στα σημερινά τετελεσμένα, τα οποία οδηγούν στην πώληση μονάδων.

Ο κ. Παναγιωτάκης από την πλευρά του έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι για λόγους πολιτικού κόστους, τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν πολιτική ηγεσία δεν τον άφησαν να λάβει δραστικότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρότι δημόσια διατείνεται ότι είναι σεβαστή η κριτική Παναγιωτάκη στην κυβερνητική πολιτική για τη ΔΕΗ, εντούτοις με τη στάση του ακυρώνει την δημιουργία ενός σχεδίου για την δημιουργία ελληνοκινεζικού κοινοπρακτικού σχήματος στον ηλεκτρισμό, την στήριξη στο οποίο είχε εκφράσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Πρώτος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον κ. Παναγιωτάκη ο επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Καϊμάκης, περιβάλλοντος Σκουρλέτη, με άρθρο στο προσωπικό του blog («Αναζητήσεις για την Αριστερά»). Του προσάπτει ότι ήταν «οι διαμαρτυρίες Παναγιωτάκη για τη χονδρεμπορική αγορά που προκάλεσαν την έφοδο της DG Comp, οι καταγγελίες του για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που άνοιξαν τον δρόμο για την πώληση μονάδων και οι διαφωνίες του με τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας που δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις και προβλήματα στις διαπραγματεύσεις».

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο κ. Σταθάκης, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μη φέρει ποτέ στη Βουλή για κύρωση τη σύμβαση που είχε συνάψει το 2014 το ΥΠΕΝ με την εταιρεία Ακτωρ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης στη Φλώρινα και, αντίθετα, να προκηρύξει νέο διαγωνισμό. Το ορυχείο ωστόσο θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία με λιγνίτη των δύο μονάδων της Μελίτης (της υφιστάμενης και της μελλοντικής που θα κατασκεύαζαν οι Κινέζοι της CMEC), οι οποίες θα εντάσσονταν στη συμφωνία για το μεικτό ελληνοκινεζικό σχήμα που προωθούσε, με τις ευλογίες του ίδιου του Μαξίμου, ο κ. Παναγιωτάκης.

Την ημέρα μάλιστα υπογραφής της συμφωνίας παρουσία Σκουρλέτη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε τουιτάρει ότι αυτή αποτελεί «επιβεβαίωση της σημασίας της επίσκεψής μας στην Κίνα και το στρατηγικό ενδιαφέρον της για την Ελλάδα». Αμεση πάντως ήταν σύμφωνα με τα Νέα η αντίδραση της εταιρείας Ακτωρ που σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι υπάρχει υπογεγραμένη σύμβαση με το Δημόσιο για την Βεύη από το 2014, όταν και είχε ανακυρηχθεί ανάδοχος μετά από διεθνή διαγωνισμό. Στο δια ταύτα πάντως, η χθεσινή κίνηση Σταθάκη ήρθε να υπενθυμίσει τις διαφορετικές συχνά προσεγγίσεις υπουργού και πρόεδρου της ΔΕΗ, από τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), έως την πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης